Jak zazimovat muškáty?

Některé trvalky, například jako jsou krásné muškáty, je třeba připravit na zimu. Přečtěte si, jak jim po létě dopřát co nejlepší péči a jak je zazimovat.

Krásně kvetoucí pelargónie

Z jara a v letním období nám muškáty nádherně zdobí okenní parapety nebo závěsné květináče. Patří mezi trvalky, a proto se z jejich krásy můžeme těšit každý rok. Je ale třeba dopřát jim dostatečnou péči, a to nejen v létě, ale i na podzim, kdy je musíme připravit na zimní období, tedy je zazimovat.

Muškáty zazimujte před prvními mrazy

Pokud muškáty nestihnete zazimovat a zmrznou, s největší pravděpodobností uhynou. Jestli si ale nejste jisti, muškáty jednoduše zazimujte. Výsledek zjistíte na jaře. Krátkodobý mrazík by muškátům uškodit neměl, ale tato rostlina není stavěna pro podmínky, které u nás v zimním období panují.

Muškáty sestřihněte a oklepejte hlínu z kořenů

Abyste muškáty mohli dát odpočinout, sestřihněte je klidně na třetinu jejich délky, ale dejte pozor na základní větvení. Odstraňte z rostliny všechny květy, poupata a také listy, které jsou suché nebo vykazují známky nějaké choroby či plísně, šířily by se po celé rostlině a na jaře byste neměli co sázet.

Muškáty poté opatrně vytáhněte ze zeminy a oklepejte. Pokud jsou kořeny vlhké, nechte je úplně vyschnout. Rostliny pak naskládejte zpět do nádoby, předtím ale odsypte veškerou zeminu a kořeny muškátu pak zasypte pískem nebo rašelinou. Kořeny musí být zcela zakryté.

Muškáty dejte na světlé a chladné místo

Teplota místnosti, ve které budou muškáty zazimovat, by neměla klesnout příliš nízko. Ideální teplota je mezi 10 – 15 stupni Celsia. Uložte je na světlé místo.

Nezapomeňte zalévat!

Ačkoli muškáty budou odpočívat, nezapomeňte je zalévat. Stačí, když je jednou za tři týdny mírně zalijete. Provlhčíte písek nebo rašelinu, ve které zazimují tak, aby nebyla mokrá, ale pouze vlhká. Na jaře můžete začít sázet do nového substrátu. A protože jste je na podzim ostříhali, počítejte s tím, že na bohatou květenu si chvíli počkáte. Pomoci si ale můžete vhodnými hnojivy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies