Jak začít chovat slepice?

Chcete mít každé ráno svá vlastní čerstvá vajíčka? Chovat slepice není tak obtížné, jak se vám může zdát. Jen začátky jsou náročné. Chuť domácího vajíčka je mnohem lepší než těch z obchodu. Je to i cenově výhodné. Jen se podívejte, kolik v obchodech chtějí za pár vajec. Co musíte připravit, než si pořídíte slepice?

kohout a slepice

 

Pokud se budete o slepice starat a zařídíte jim lepší podmínky než jsou v drůbežárnách, za odměnu si pak pochutnáte na kvalitních vejcích. Jestli jim poskytnete i prostorný výběh, tak budou žloutky jejich vajíček sytě žlutá. Kvalita domácích vajec i masa domácích kuřat a slepic je nesrovnatelně vyšší než těch chovaných v klecích, kde se nemohou hýbat a kde jsou uměle přikrmované. Proto jsou kolikrát i několikrát větší. Jsou prostě uměle vyhnané.

 

Dejte jim dostatečně velký a zelený výběh

 

Zda mají slepice málo nebo hodně pohybu, odrazí se to na kvalitě vajec. Pokud jim dáte prostor, kvalita samozřejmě stoupne. Pro jednu slepici by měl stačit výběh minimálně o 15 m2. Může být i trochu menší, pokud nemáte tak velkou zahradu, ale hlavně by ve výběhu měla růst tráva.

 

Krmení

 

Krmte je nejlépe směsí semínek a obilí, které jim nasypete do krmítka. Vlastně ani krmítko nepotřebujete, ale budete mít větší nepořádek, neboť slepice potravu rozhází všude kolem. Radost jim uděláte, když je vypustíte do výběhu, kde na ně bude čekat čerstvě zrytý záhon. Pro ně jsou žížaly lahůdkou. Také jim občas můžeme dát nakrouhanou mrkev nebo řepu. Hlavně v zimě, aby měli výživnější stravu. Také se musíte starat, aby jejich voda byla pořád čistá. Jsou schopné ji rychle zaneřádit, ale pití znečištěné vody pro ne není bezpečné.

 

Kurník

 

Ideálním místem pro ně bude suchá místnost. Klidně se je můžete umístit do již nepoužívané prádelny. Podlahu jim vystelte slámou či senem. Můžete si postavit dřevěný kurník i na zahradě. Zateplit se dá pomocí polystyrenu. Bidýlka by měli být minimálně půl metru nad zemí. Takhle se bude slepicím dobře hřadovat. To, že hřadují, znamená, že sedí na vodorovném bidýlku a takto nocují.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 16 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies