Jak využít půdní prostory?

Půdy bývají často využívány jako skladiště nepotřebných věcí, což je škoda. Od přeměny v obytné prostory mnohé odrazuje, že bývá na půdě příliš velké horko – správnými stavebními zásahy lze ale získat velmi pohodlné místo s nezaměnitelnou atmosférou!

Ložnice v podkroví

půdní prostoryPůda a podkroví – co je co

Pojmy půda a podkroví bývají často zaměňovány nebo nesprávně definovány. Půda je přitom nevyužitý prostor pod střechou. Po rekonstrukci se však stává podkrovím.

Rekonstrukce pod dohledem

Aby mohla být půda obyvatelná, je potřeba zejména správného složení konstrukce střechy, vhodného zateplení a odvětrávání. Někdy však musí být zásahy větší – v každém případě se vyplatí pozvat si domů stavebního technika a poradit se, co by bylo potřeba ve vašem případě.

podkrovíVyužití půdních prostorů

Využití půdních prostorů může být tak široké, jak velká je vaše fantazie. Účelově se půdy využívají jako kancelářské prostory či ateliéry, při dobře zvládnuté rekonstrukci ale můžete mít na půdě i ložnici, posilovnu, knihovnu, tvůrčí dílnu nebo dílnu. Zvláštní atmosféru přitom půdě dodá nejen zkosená stěna, ale i viditelné nosné konstrukce krovu, sloupy, trámy apod. Obytná půda již ale bude potřebovat i napojení na elektřinu, vodu, kanalizace, plyn a vytápění.

Pokud se Vám příliš do rekonstrukce půdních prostor investovat nechce, můžete jít na to chytře a naopak zvýšenou průměrnou teplotu místnosti využít a pořídit si zde malou saunu. Kvalitní větrání ale bude zapotřebí tak i tak.

střešní oknoPozor na romantické, ale nepraktické prvky!

Představa okna přímo nad hlavou, nejlépe ještě nad postelí, je přitažlivá pro většinu z nás. V noci můžete vleže pozorovat hvězdy, přes den se můžete i opalovat. Ovšem otevírání a zavírání oken a jejich mytí již tak romantické není. Navíc pokud okno zapomenete zavřít, odejdete z domu a chvíli poté začne pršet, bude na vás čekat ne příliš romantická vodní postel. Opět tedy platí – o všem se raději předem poradit s odborníky!

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies