Jak vylepšit nepovedené jídlo

Žádný učený z nebe nespadl. I mistr tesař se utne. Tato rčení platí i pro kuchyni: stačí chvilka nepozornosti a koláč v troubě připomíná vysušenou mumii, trochu to přeženeme se solí a pepřem, těstoviny se uvaří rychleji, než by měly...

Pánev,kuchyně

Jak vylepšit nepovedené jídlo?

Žádný učený z nebe nespadl. I mistr tesař se utne. Tato rčení platí i pro kuchyni: stačí chvilka nepozornosti a koláč v troubě připomíná vysušenou mumii (a to nemluvíme o zápachu), trochu to přeženeme se solí a pepřem, těstoviny se uvaří rychleji, než by měly... Ale ani takové jídlo nemusí nutně skončit v popelnici. Jak se dá zachránit, co se dá, aby jídlo bylo poživatelné, a dokonce chutné?

Příliš upečený koláč

Ještě před necelými 10 minutami vypadal váš koláč skvěle. Teď už se to bohužel říci nedá. Nepříjemný zápach a zčernalá kůrka jsou jasnými signály, že koláč potřebuje ozdravnou kůru. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout. Když už se s ním dá manipulovat, velkým ostrým nožem odkrojte spálené části. Že to nevypadá moc esteticky? Zkuste ho otočit.

 

Pokud je cítit spáleninou, pomůže následující trik: rozehřejte trochu marmelády (třeba meruňkovou) a koláč jí potřete. Můžete taky použít polevu z cukru a citronové šťávy nebo čokoládovou polevu. Chuť spáleniny přebijete, když koláč podélně rozříznete a naplníte marmeládou, čokoládou nebo jinou náplní podle vaší chuti. U připálených sušenek stačí použít nejjemnější stranu struhadla a spálené části ostrouhat.

Hrudky v těstě

Těšíte se na palačinky, ale zrada - ne a ne se zbavit hrudek, které odolávají i usilovnému šlehání. Tady pomůže cedník nebo ruční mixér.

Přesolené jídlo

Trošku vám ujela ruka... To se někdy stane. Do pokrmu přidejte 1 až 2 oškrábané brambory a nechte povařit. Brambory absorbují přebytečnou sůl. Jestli výsledek není uspokojivý, tak jídlo „nastavte“ - udělejte další dávku (bez soli) a přidejte k přesolenému jídlu.

Příliš mastné jídlo

Při vaření jste si všimli, že v jídle je příliš mnoho tuku. Dovařte a nechte jídlo vychladnout v ledničce. Po vychladnutí se objeví vrstva tuku, kterou bez problémů odstraníte.

Příliš kořeněné jídlo

Spletli jste si sladkou a pálivou papriku nebo jste prostě jen neodhadli to správné množství koření? Tady se nabízí dvě metody, jak jídlo zachránit. První z nich je nastavení jídla - prostě přidejte další suroviny nebo připravte další dávku pokrmu. Jiným řešením je kokosové mléko nebo smetana - oboje zjemní chuť. Překořeněné jídlo je nejlépe servírovat s rýží.

Nepovedené jídlo?

Změna plánu! Chtěli jste připravit pečeni a jako přílohu zeleninu. Ta se bohužel vařila o trochu déle, než bylo nutné. Beztvarou hmotu, ve kterou se proměnila, zamaskujeme tím, že ji připravíme jako pyré. Můžeme umixovat všechny druhy zeleniny dohromady, nebo zvlášť - na talíři budou působit barevněji. Mrkev můžete okořenit koriandrem nebo kmínem, popřípadě šťávou z pomeranče. Brokolici vylepší kurkuma, brambory muškátový oříšek. Umixovanou zeleninu vylepší i lžička smetany nebo trocha strouhaného sýra a zepečení v troubě.

 

Snažili jste se o domácí marmeládu, ale výsledek ji moc nepřipomíná? Svařte ji znovu s trochou vody. Získáte pevnou hmotu, ze které můžete tvarovat kousky a ty obalovat v krystalovém cukru.

 

Váš koláč se neupekl, ale spíše usušil v troubě? Zkuste ho upotřebit jinak. Do pohárů dejte dva kopečky zmrzliny a polijte čokoládou nebo sirupem. Koláč rozdrobte nae kousky, posypejte jím připravený dezert a dílo korunujte napěněnou šlehačkou.

Rozměklé sušenky

Sušenkám vrátí křehkost a křupavost 30 - 60 sekund v mikrovlnce.

Rozvařené těstoviny a rýže

Na obalu stálo 8 minut, al dente. Ale už po 10 minutách al dente nepřipomínají ani náhodou. Nevyhazujte je - použijte je do zapečených těstovin s nakrájenou šunkou a posypané strouhaným sýrem. Stejným způsobem můžete naložit s rozvařenou rýží a přidat suroviny podle vaší chuti.

I na omáčky číhá nebezpečí

Hlavním rizikem u omáček je sražení. V takovém případě je nalejte do plastové láhve a energicky protřepejte.

 

Nepovedla se majonéza? Do nádoby přidejte polévkovou lžíci vody a za stálého šlehání postupně přilévejte majnézu.

Jíme i očima

Přestavovali jste si krásný výsledek, tak jak jste ho viděli na obrázku v kuchařské knize? To, co máte před sebou, se mu ale moc (případně vůbec) nepodobá? Nezoufejte. Neforemný koláč lze vylepšit tím, že odkrojíme vršek a ozdobíme ho polevou. Nebo je možné ho nakrájet na porce a podávat se šlehačkou, anglickým krémem apod.

 

Zaujměte detailem - třeba lístky máty na kopečku zmrzliny polité karamelem, tím odpoutáte pozornost od ne zrovna ideálního tvaru moučníku.

 

Podobná taktika platí i pro slaná jídla - jestliže se ani při nejlepší vůli nedá říct, že pokrm vypadá esteticky, servírujte porce rovnou na talíře, kde se dá ledacos zakamuflovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies