Jak vycvičit pejska?

Fuj! Pusť! Nekousej tu botu! No tak, fuj je to, povídám!“ … Pejsek nepřestává a vy už jste zcela bezradní?! Psi jsou v mnoha ohledech stejní jako lidé. Sami víte, že i vám chutná zakázané ovoce nejlépe a že jste v dětství dělali spoustu věcí rodičům natruc, protože vám je zakazovali.

Spící štěně

Každý z nás, někdy zažil chvilku beznaděje, protože jeho pejsek neposlechl povel. Jednou z možností jak pejska vychovat je trestat jej, když neuposlechne. Zkušení trenéři vám však řeknou, že tudy cesta opravdu nevede.

žadonící psí očiJak tedy vychovat nejlepšího přítele a zároveň poslušného ochránce? Každý pes má jinou povahu, podle čehož se jeho osobnost vyvíjí, ale to nemění nic na skutečnosti, že každá výchova musí být důsledná už od štěněte. Člověk nesmí připustit svou slabost nad smutným výrazem v psích očích a zcela vytrvat. V den, kdy si svého čtyřnohého mazlíčka přivedete domů, musíte mu dát jasně najevo, kde je jeho místo a kdo je tady pán. Samozřejmě nemáme na mysli, abyste své štěně vyděsili.

Základem celé výchovy je důrazně používat povely a předvádět, co po svém psím kamarádovi požadujete. Důležité je také umět pejska za jeho snahu odměnit, například nějakým pamlskem (pro pejsky, lidská strava není pro pejsky vhodná). Pokud chcete svého psa naučit aportovat, věřte, že pro pejska je to mnohem větší zábava než pro Vás. Koho by nepotěšilo donesení papučí nebo novin? Psi jsou známí svou loveckou povahou a radostí z nošení míčků a jiných hraček. Natrénováním aportu ve svém psovi podnítíte jeho loveckou hravost. Nedílnou součástí aportu je samozřejmě odměna, kterou vyměníte za aportovanou věc. Při výměně věcí za pamlsek nesmí chybět ani povel pust nebo dej.

Rozhodně byste se neměli o donesenou věc se psem přetahovat. Náznak přetahování je pro psa znakem boje o nadřazenost. V tu chvíli rozhodně nepustí, ba naopak o svou drahocennou hračku sehraje bitvu. Jedna z dalších chyb bývá, když pes ztratí o hračku zájem. V tu chvíli je nejlepší hračku uklidit z dohledu a použít ji až další den.

Dalším z cviků, kterým můžete přiučit svého mazlíčka, je chůze u nohy. Kdo má psa, ví, jak je to těžké, protože pejsci si rádi svou procházku užívají se vším všudy. Toto očuchat, tamto počůrat … Důležité je pejska vodit bez škubání či napnutí vodítka, aby si připadal volně. Jakmile pes vycítí protitlak, začne se s vámi přetahovat.

Pokud člověk ve výcviku vytrvá, pejsek postupně pochopí, co po něm požadujete a začne povely plnit i bez pamlsků a s obrovským nadšením.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies