Jak ušetřit v domácnosti?

Život bez plynu, elektřiny, vody a topení si dnes stěží dokážeme představit, bohužel ceny za tyto služby neustále stoupají. Zdražování bylo, je a bude a jediné, co můžete pro svou peněženku udělat, je snažit se energií zbytečně neplýtvat.
Dítě rozbíjí kladívkem prasátko

Elektrospotřebiče třídy A šetří vaší peněženku

Při nákupu spotřebiče si všímejte tzv. energetického štítku, který bude označen písmenem od A do G. Zatímco spotřebiče třídy A patří mezi ty energeticky nejšetrnější, spotřebič třídy G vám bude plenit peněženku jako mandelinka na zahrádce. Vyplatí se tedy připlatit si za „áčko“.

Pračka – aby neprala i vaše peníze

Perte až ve chvíli, kdy máte dostatek špinavého prádla na zaplnění celé pračky. Pokud potřebujete vyprat malé množství, využijte programu s poloviční energií. Energeticky méně náročné je také praní v nižších teplotách (stačí čtyřicítka) a použití ne více než 500 otáček za minutu.

Jak ušetřit při provozu ledničky

Energetickým štítkem se řiďte hlavně při nákupu ledničky – ta tvoří až 12% celkové spotřeby domácnosti. Existují dokonce i ultra úsporné ledničky třídy A++.

 

Zakoupenou ledničku umístěte co nejdál od topení a podobných zdrojů tepla – každý „ohřev“ znamená až o 5% vyšší spotřebu. Stejně tak se vyvarujte ukládání ještě teplých jídel. Spotřebič pravidelně odmrazujte (námraza může spolknout až o 75% více energie) a dveře ledničky otevírejte na co nejkratší dobu.

Úsporné topení

Topíte-li prostřednictvím radiátorů, nezakrývejte je záclonami, nestavte před ně nábytek ani je nijak jinak nezakrývejte. Také vypínání radiátorů na dobu, kdy nejste v místnosti, není dobré – v zimě se stěny rychle ochladí a k obnovení tepla bude pak muset radiátor vynaložit mnohem více energie. Snižte tedy výkon, ale nevypínejte radiátor úplně. Odrazit teplo od stěn do místnosti vám pomůže tepelný izolátor, který se vkládá za topení – zakoupíte jej ve specializovaném obchodě. Výhodnou investicí je také tepelná izolace domu. Ušetří až 50% nákladů na vytápění!

 

Pozor na přetápění – zvýšením pokojové teploty o jediný stupeň se zvedne výdej energie až o 6%. Optimální teplota v ložnici či obývacím pokoji je 21 stupňů (v kuchyni může být ještě nižší). Topení pravidelně odvzdušňujte - vzduch v něm může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu.

Vaření

Vaření na elektrickém sporáku má dvojnásobně vyšší spotřebu energie než vaření na sporáku plynovém. Plyn je tedy levnější. Při vaření si dávejte pozor na množství vody – použijete-li litr vody tam, kde by stačilo jen půl litru, zvýší se spotřeba energie o 50%. Ušetřit můžete také vařením v tlakovém hrnci (až 60% energie), vypínáním hrnce před dovařením (pokrm se dodělá ve zbytkovém teplu) a používáním tepelně vodivého nádobí (nerez). Hořáky plynového sporáku pravidelně kontrolujte – jsou-li zaneseny špínou, jejich spotřeba je mnohonásobně vyšší.

Úspory na vodě

Nejvíce peněz proteče peněženkou většiny domácností díky plýtvání vodou. Týká se to jak mytí nádobí (úspornější než mytí pod tekoucí vodou je napustit si dřez nebo zakoupit myčku), tak i koupání se ve vaně. Na koupání se dají ušetřit tisíce ročně – raději vyměňte vanu za sprchování. Úsporné není ani čištění zubů za proudu tekoucí vody.

 

Peníze také odtékají neúsporným splachováním na WC – pořiďte si raději splachování s dvojitým systémem – na 3 a 6 l vody. Plýtvání vám pomůže předcházet i páková baterie – vyhnete se zdlouhavému nastavování teploty vody a snadno vodu zavřete.

Osvětlení

Naučte se za sebou zhasínat a klasické žárovky nahraďte úspornými. Věděli jste, že úsporné žárovky mají až 5x menší spotřebu a 15x delší životnost?

Další zajímavosti z rubriky Dům a bydlení

Ohřev vody v domácnosti – znáte bojlery?

Bezpečnostní zámky - jaký si vybrat?

Není zábradlí, jako zábradlí – základem je bezpečnost!

Obrazy a fotografie ve vašem interiéru

Dům a bydlení – trendy design stolů

Svůj vlastní vinný sklípek?

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov

Koupelny - vany a jejich druhy

Dům a zahrada – schody a schodiště


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies