Jak upravit a uskladnit sklizenou zeleninu?

Počasí stále sklizni přeje a to moc. Suché počasí je pro sklizeň ideální, protože nebezpečí hnilob a jiných nákaz je podstatně nižší. Nejdůležitější je zeleninu sklízet, když je opravdu zralá a zdravá. Kousky které se nehodí na uskladnění můžete třeba usušit, zavařit a nebo přednostně zpracovat v kuchyni.

Mrkev a petržel

Kdy sklidit?

Listovou zeleninu je nejvhodnější sklízet na konci dne. Důvod je takový, že obsahuje nejméně dusičnanů. Důležité je zeleninu ihned po sklizni zchladit, stačí odnést do sklepa nebo do ledničky, pokud to prostor dovolí.

Co odstranit, uřezat, zahodit?

Vezmeme to pěkně popořadě, třeba od česneku a cibule. Není nad domácí česnek a tak by byla škoda jeho úpravu odfláknout a riskovat, že celá uskladněná úroda shnije. Česnek i cibuli po vytažení z půdy nechte zatáhnout, aby zaschla nať. Kořeny ořežte, nať buď také odstraňte nebo ji nechte a spleťte česnek či cibuli do copánků.

Co se týče kořenové zeleniny, ihned po sklizni dejte nať pryč, ale srdéčko zachovejte. Hlínu, která na kořenové zelenině zůstane  neodstraňujte ostrými předměty. Lepší bude nechat hlínu zaschnout, pak ji lehce třením odstraníte.

Pokud pěstujete také kapustu a zelí můžete nebo také nemusíte odstranit košťál. Pokud košťál zachováte, zkraťte mu kořeny.

U kedlubnů je postup podobný, jen určitě odstraňte listy.

Jak skladovat?

Nejčastěji skladujeme zeleninu i ovoce asi ve sklepě, ale říká vám něco krecht? Že ne? Jde o nejjednodušší a nejstarší způsob skladování zeleniny. Vyhloubí se jáma a zelenina se skládá do pyramidy. Nakonec se zakryje ochrannou vrstvou zeminy či slámy. Dají se použít také polyesterové desky. Výměnu vzduchu zajistí drenážní trubky položené na dno jámy.

Vraťme se ke skladování ve sklepě. Prostor, kde budete zeleninu ukládat je potřeba vyčistit a vydezinfikovat vápenným mlékem. Do beden s pískem můžete uskladnit křen, mrkev, petržel i řepu. Písek by měl být vlhký, ale ne mokrý.

Pro uskladnění košťálové zeleniny je výborně vyvezené pařeniště.  Košťáloviny uskladníte kořeny dolů do písku, rašeliny i do hlíny. Aby uskladněná zelenina byla chráněná před mrazem, stačí stěny pařeniště obložit listím nebo slámou. Samozřejmě do pařeniště můžete uskladnit i kořenovou zeleninu.

V průběhu skladování je důležitá pravidelná kontrola. Na ztráty se určitě připravte a proto kontrolujte v pravidelných intervalech, abyste nepřišli o celou uskladněnou úrodu.

 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.9 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies