Jak správně skladovat brambory?

Možná jste se už setkali s někým, kdo brambory prezentuje jako jídlo chudých, ale na počátku byly brambory skutečně prestižní záležitostí. Na náš kontinent je “nezavlekl” nikdo jiný než Kryštof Kolumbus.

Jak skladovat brambory?

 

Kolumbus přinesl do Evropy spoustu zajímavých a chutných surovin, i když tím chtěl jen získat peníze na své zámořské výpravy. Přesto jsme mu vděční, že se k nám brambory dostaly.

 

Avšak v jeho době byly brambory považovány jen za nějakou exotickou rostlinu. Plody se považovaly za nejedlé, ale lidé oceňovali hlavně květy, které nosili v náprsní kapsičce saka na důkaz svého bohatství.

 

Bramborové květy byly ozdobou nejen na večírcích. Až později někdo přišel na to, že se plody dají jíst. A tak započalo období pokusů a omylů, jak je správně pěstovat, jak je rozmnožit, ošetřit a také, jak je uskladnit, aby jim déle vydržely.

 

Skladování brambor - jak na to?

 

Ti, kdo pěstují a sklízejí brambory již celá léta, si jistě umí poradit i s tím, jak je co nejlépe uskladnit. Ale těm, kteří s tím ještě nemají tolik zkušeností, rádi poradíme.

 

Většina z nás ale bohužel nemá možnost, vypěstovat si kvalitní domácí brambory. Pokud je tedy kupujete v obchodě nebo si je za skvělou cenu přivezete v pytlích, měli byste dodržovat několik pravidel.

 

  • Brambory k uskladnění by měly být nepoškozené, nesmí mít zelenou barvu, musí být očištěné od zbytků hlíny a především musí být zralé.
  • Neskladujte spolu různé odrůdy, protože každá odrůda vyžaduje něco jiného.
  • Pokud kupujete brambory v nějakém obalu, nekupujte “zajíce v pytli”. Klidně někoho požádejte, ať vám pár kousků rozkrojí. Platí to hlavně tehdy, kdy kupujete třeba 50 kg. Pak na to máte plné právo.
  • Nikdy byste je neměli skladovat v igelitových pytlích a ani ve fóliích. Naložte je spíše do bedýnek, ty jsou na to přímo ideální. Bedýnky musí mít mezery nejen ve stěnách, ale i ve dně. Musíte jim prostě dopřát vzduch ze všech stran.
  • Bedýnky pak dejte na suché a větrané místo. Nevystavujte je ani slunci či jinému přímému světlu.
  • V místnosti, ideálně ve sklepě, byste k nim neměli dávat různé věci, od kterých mohou brambory získávat nepříjemné pachy. Takže k těm bedýnkám s bramborami nestavějte třeba kanystr s benzinem. To by vám pak moc nechutnaly.
  • V místnosti by mělo být kolem 5 °C, jinak vám začnou předčasně klíčit.
  • Někdy ale vyklíčí i tak. Pak byste měli jednotlivé klíčky pravidelně ulamovat.
  • Abyste zabránili tomu, že vám brambory začnou hnít, nikdy je neskládejte do vrstvy, která by byla vyšší než 80 cm.
  • Nezapomínejte je pravidelně kontrolovat. A jakmile objevíte nějaký nahnilý či plesnivý kus, ihned se ho zbavte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies