Jak správně natřít plot?

Také ploty potřebují pravidelnou péči a údržbu, aby nám déle vydržely a plnily svou funkci. Jak se správně starat o drátěný a dřevěný plot? Jaká je vhodná barva k nátěru těchto plotů?

Plot

Drátěné ploty a péče o ně

Drátěné ploty se většinou vyrábějí z poplastovaného nebo pozinkovaného pletiva. Pletivo však také má svou životnost a je nutné, abychom se o něj řádně starali, aby nám vydrželo co nejdéle.

Kdy natírat drátěný plot

Pokud nám začne drátěný plot rezavět, měli bychom ho co nejdřív ošetřit. Smirkovým nebo brusným papírem povrch očistíme a zdrsníme. Poté můžeme nanášet barvu.

Drátěné ploty – jakou barvu použít?

K nátěru drátěných plotů je vhodné použít akrylátové, vodou ředitelné krycí nátěry. Při výběru barvy se řiďte nejen tím, jak se vám líbí, ale také se zamyslete zda je esteticky vhodná či harmonická s okolím.

Jakými způsoby můžeme natírat dřevené ploty?

Dřevo můžeme ošetřit několika způsoby. Můžeme jej například ošetřit krycím nátěrem, bezbarvým lakem, mořidlem nebo voskem.

Moření dřeva

Mořením se změní původní odstín na tmavší, vyrovnají se barevné nerovnosti a dřevo vypadá opět jako nové. Mořidlo nanášíme vždy ve směru vláken dřeva a druhou vrstvu natíráme ještě za mokra. Po zaschnutí je třeba dřevo přetřít lakem.

Krycí nátěr prodlužuje životnost dřevěných plotů

Krycí nátěr obnovuje staré dřevo, chrání jej a prodlužuje jeho životnost.

Voskování

Voskování pomáhá dřevu zachovat si svůj vzhled na velmi dlouhou dobu. Vosk se nanáší na čisté, již namořené nebo do hladka ohoblované dřevo. Po navoskování dřevo vyleštěte. Pro větší odolnost je možno dřevo na druhý den navoskovat znovu

Bezbarvý lak

Bezbarvý lak existuje lesklý, matný nebo polomatný. Po zaschnutí laku je dobré vrstvu přebrousit jemným brusným papírem a nanést jej znovu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies