Jak správně čistit žaluzie

Žaluzie jsou moderním a praktickým bytovým doplňkem, s jejich údržbou je to už ale horší. Jednoduché setření prachu nestačí – obyčejnou prachovkou se navíc nikdy nedostanete všude. Víte, jak správně čistit žaluzie.

Žaluzie

Jak správně čistit žaluzie?

Žaluzie jsou moderní náhražkou zastiňujících prvků, jako jsou závěsy nebo záclony. Zároveň plní funkci dekorační. Stejně jako každý jiný prvek ale vyžadují tu správnou péči – zvláště na poli čistoty.

Možnosti čištění horizontálních žaluzií

Hliníkové horizontální žaluzie lidé nejčastěji čistí vlhkým hadrem, kdy stírají jednu lamelu po druhé anebo postupně všechny, z vrchu dolů. Protože se ale lamely při sklopení částečně překrývají, nikdy se hadrou nedostanete úplně všude. Navíc, tato metoda je časově velmi náročná a zůstanou po ní skvrny na skle okna, takže pak často musíte vyčistit i je.

Další variantou čištění je vysavač s regulovatelným výkonem. Ze žaluzií pak můžete prach jednoduše vysát. To vám ovšem nepomůže, máte-li žaluzie silně znečištěné. Vhodné není ani žaluzie demontovat a pokoušet se je umýt ve sprše – lamely proudem vody snadno polámete!

Kartáče na čištění žaluzií vám zjednoduší práci

K čištění horizontálních žaluzií jsou určeny speciální kartáče, které hezky vklouznou mezi několik lamel najednou a ušetří vám spoustu práce.

Můžete je používat na sucho i na mokro. Cena se pohybuje okolo pouhých padesáti korun. Při mokrém čištění nezapomeňte na hadru nakapat trochu saponátu nebo octu, abyste odstranili mastnotu.

Jak se čistí vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie, potažené obvykle speciální textilií, můžete čas od času přetřít vlhkou hadrou a nechat pak volně zaschnout. Toužíte-li po důkladnějším vyčištění, využijte služeb úklidového servisu nebo čistírny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies