Jak správně brousit nože

Nůž je jednou z mnoha věcí, kterou používáme každý den. S ostrým nožem se pracuje velmi dobře. Pokud ale sáhneme po tupém noži, dokáže nás to akorát naštvat. Ostří nože si můžeme kvalitně nabrousit i doma. V dnešním článku vám poradíme, jak na to.

Zelenina a nože

Začínáme výběrem vhodného brousku

Než začneme s broušením nožů, musíme si opatřit vhodný brousek. Nejčastěji jsou k dostání kamenné, oboustranné brousky z různých materiálů - keramické nebo diamantové. Optimální kombinace pro úpravu ostří nožů je jemný a hrubý brousek. Kameny přírodního původu (jako je například mramor, břidlice a nebo pískovec) nejsou vhodné, používají se v současné době zejména díky své tradici. V přírodním kamenu se mohou vyskytnout zrna o vyšší tvrdosti či s většími zrnky (nebo dokonce kamínky).

Potřebovat budeme kožený řemen i vhodnou tekutinu na zvlhčení brousku

Kromě brousku je vhodné opatřit si také kožený opasek, který bude sloužit k dobroušení ostří a vhodnou tekutinu, kterou budeme brousek vlhčit (zabráníme tak ucpání pórů materiálu). K zvlhčení povrchu je vhodný stolní olej, tekuté mýdlo nebo speciální brusné petroleje (ty jsou ovšem zbytečně drahé). Na zvlhčení diamantového brousku postačí voda.

Broušení nožů má dvě fáze

Velmi důležitou věcí, kterou je nutné před broušením znát, je to, že samotný proces má dva základní kroky. Prvním je vytvoření ostří (hrubé nabroušení) a druhým je naostření do konečného břitu. Pro správné provedení je proto potřeba minimálně dvou různých brousících kamenů s rozdílnou velikostí zrn. Vždy táhneme asi 5x proti ostří celou délkou čepel a poté provedeme totéž z druhé strany čepele.

Nože brousíme pod určitým úhlem

Než začneme brousit,tak si také musíme předem ujasnit, co budeme s nožem nejčastěji krájet. Při broušení je nutno dodržovat určitý úhel, obvykle 12 - 15° z každé strany. Čím lehčí bude práce konaná nožem, tím menší úhel zvolíme při broušení. Pro krájení zeleniny nebo masa je vhodné nechat na ostří pár zoubků a jehlu zcela nevyhlazovat (čepel tak snadněji pronikne do měkkého materiálu).

Na řadě je dobrušování

Dobrušování provádíme nejlépe na břidličném brousku. Nakonec nůž ještě několikrát obtáhneme na koženém obtahovacím řemenu - stačí obyčejný kožený opasek široký 4 až 5 centimetrů. Na obtahovacím řemenu jezdíme s nožem po směru ostří tak, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s řemenem (zbavíme se tak posledních nerovností na čepeli).

Tip:

Pokud chceme vylepšit ostří, můžeme na povrch obtahovacího řemenu nanést velmi jemný brusný prášek (např. korund, karborundum, oxid chromitý).

Ptačí budka - jak ji vyrobit

Jak správně vytočit klíště?

Bezpečnostní zámky - jaký si vybrat?

Zahradní krby - jak si postavit zahradní krb?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies