Jak skladovat osivo?

Jak skladovat přes zimu osivo rostlin, které budet chtít zjara na své zahrádce zasadit? Jaká je skladovatelnost osiva zeleniny a některých druhů rostlin? Přečtěte si náš článek a dozvíte se více.
Květiny

Jak skladovat osivo?

Osivo různých druhů rostlin je poměrně drahé, a proto je vhodné jej správně skladovat, abychom jej na začátku roku nemuseli kupovat znovu. Osivo je před uložením nutné zkontrolovat. Suchost osiva je základ. Pokud kupujete osivo v obchodech v originálním balení a chcete, aby vám osivo vydrželo, sáčky do jara neotevírejte.

Jak skladovat vlastní osivo z vypěstovaných rostlin?

Pokud jste si nasbírali na podzim nějaké ty semínka z vaší zahrádky, je vhodné abyste je také správně skladovali. Semínka se dobře uchovávají v uzavřených zavařovacích sklenicích. Důležitá při skladování je také teplota. Optimum pro jednotlivé druhy se liší, ale většinou je vhodná teplota kolem 5°C (semínka můžete skladovat v ledničce, ve sklepě, v garáži apod.). Správné skladování osiva může kladně ovlivnit klíčivost semen v příštím roce.

Než osivo uložíte...

Než osivo uložíte, nezapomeňte jej řádně označit. Na cedulku si napište druh, odrůdu, případně barvu a tvar, rok úrody osiva a u zbytků kupovaného osiva také rok prvního výsevu.

Přečtěte si také:

Jak pěstovat sazenice? Vyvarujte se nejčastějších chyb
Kompost recykluje a pomáhá
Střídání plodin na zahrádce odradí škůdce
Červená řepa - pohádková zelenina
Jak pěstovat celer?
Cibule a její pěstování
Česnek a jeho pěstování
Pěstování keříčkových rajčat
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies