Jak se zbavit šatních molů

Šatní moli milují tmu, špínu a vlhko a nejraději si pochutnávají na kožešinách, bavlněných a vlněných látkách. Jakmile se jednou usadí ve vašem šatníku, začíná nerovný boj. Víme jaké použít zbraně, abyste z něj vyšli vítězně.
Mol šatní, hmyz

Mol šatní – hrozba šatních skříní

Malý motýlek s lesklými, stříbrnými křídly, to je mol šatní. Miluje vlhká, teplá a temná místa a oděvy z přírodního materiálu. Samičky kladou vajíčka do vlněných látek, z nich se pak líhnou housenky. Právě housenky, ne dospělí jedinci – jak si mnozí myslí, se prokousávají našim oblečením. Housenky se živí vlákny obsahující kreatin. Věděli jste, že jedna samička dokáže naklást až tři stovky vajíček najednou?

Kde najdete mola šatního

Mola šatního nejčastěji najdete v tmavém zákoutí skříně, v kožešinách, ve vlněných svetrech nebo bavlněném oblečení. Moli mají rádi vůni potu a zbytky lidské kůže, proto jej nenajdete na čerstvě vypraném oblečení.

Jak předcházet zabydlení šatních molů ve vašem šatníku

Moli nemají rádi světlo a větrání, proto jim je často dopřávejte. Jednou za čas oblečení ze skříně vytáhněte, vyklepejte a provětrejte a skříň zevnitř omyjte. Pravidelně kontrolujte zejména vlněné a kožešinové kousky. Oblečení, který nosíte třeba jen v zimě, raději přes léto zabalte do igelitové tašky.

Šatní mol ve skříni – co teď?

Šatní moli nesnáší některé vůně – proto na ně platí sáčky s levandulí, skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou, rozmarýnem nebo listy vlašského ořechu. Na trhu je také spousta lapačů molů – nejúčinnější jsou lapače s přírodními feromony, které lákají samečky. Bez samečků není možné oplodnění a bez oplodnění nejsou nové larvy – zabráníte tak dalšímu rozrůstání molů. Vždy je ale třeba veškeré oblečení ze skříně vytáhnout a vyklepat, případně také vyprat. Nevhodné jsou pro boj s moli chemické prostředky – škodí totiž nejen molům, ale i našemu zdraví. Přírodní odpuzovače či lapače hmyzu můžete v šatníku obměňovat pořád.

Pomáháme vám zbavit se škůdců:

Moderní zahrada bez nežádoucích návštěvníků

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy – co k čemu slouží

Brambory a jejich nejčastější choroby a škůdci

Housenky v zahradě – co s nimi

Škůdci zeleniny – dřepčíci

Škůdci pokojových rostlin – lalokonosci otiorrhynchus

Chvostoskoci – škůdci pokojových rostlin

Choroby a škůdci okurek

Choroby a škůdci třešní a višní

Choroby a škůdci broskvoní

Vlnatí červíci - vlnatky 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies