Jak se množí tilandsie?

Tilandsie můžeme množit po celý rok, ideálním období je zejména jaro a počátek léta. Lze je množit dvěma základními způsoby, a to buď vegetativně - tzn. částmi rostlin, případně generativně nebo-li výsevem semen. Seznamte se podrobněji s jednotlivými způsoby jejich rozmnožování.

Tilandsie

Generativní způsob rozmnožování tilandsií

Čerstvá semena tilandsií, která mají vyšší šanci, že vyklíčí, vysejeme na dřevěnou desku. Na tu před výsevem natáhneme kus dámské punčochy. Docílíme tak toho, že semena se na ni dobře uchytí a budou se nám lépe zvlhčovat. Desku se semeny položíme do větší misky a na její dno nalijeme trochu vody. Takto vysetá semena umístíme na světlé a teplé místo. Vrchní část desky se semeny pravidelně rosíme. Během několika týdnů by nám měla semena vyklíčit.

Vegetativní způsob množení tilandsií

Oblíbenějším způsobem rozmnožování tilandsií je pomocí dělení trsů. Rostliny po vykvetení vytváří mladé výhonky, které jednoduše z rostliny opatrně odtrhneme, případně je nožíkem odřízneme. Následně je na řadě přivázání mladých výhonků k podkladu. Jako podklad můžeme použít kůru stromů (nejlépe korkový dub), dále také dřevěné špalíky (z tvrdého dřeva - například akátu, vinné révy, apod.). Špalíky z měkkého dřeva nejsou příliš vhodné.

Připevnění mladých výhonků k podkladu

Mladé výhonky k podkladu přivážeme pomocí punčochy, kterou rozstřihneme a vznikne nám tak množství tenkých a elastických provázků. Další možností je výhonky k podkladu přilepit - buď gelovým lepidlem nebo pomocí tavné pistole. Připevnění pomocí tavné pistole není příliš vhodné, protože rostliny často od podkladu odpadávají. Volíme proto raději gelové lepidlo.

Po připevnění mladých výhonků k podkladu je umístíme (pověsíme) na světlé a teplé místo. Nezapomeneme rostliny pravidelně rosit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies