Jak se cvičí psi pro zdravotně postižené

Mít psa jako kamaráda, který zažene všechny chmury a vykouzlí úsměv na tváři, má mnoho z nás. Někteří mají pejska nejen pro radost, ale také jako nepostradatelného pomocníka. Řeč je o asistenčních a vodících psech, kteří svým majitelům pomáhají zvládnout záležitosti běžného života, které jsou pro zdravého člověka samozřejmostí. Pro nevidomého nebo zdravotně postiženého člověka jsou ovšem problémem, se kterým potřebuje pomoci.

Zlatý retrívr

Asistenční pes – kamarád i nepostradatelný pomocník

Vzít si věc, kterou zrovna potřebujete, obléknout se či svléknout, zavolat si pomoc v případě potřeby nebo jít (jet) tam, kam zrovna chcete…to je jen několik z mnoha věcí, které každý den vykonáváme a přijdou nám, zdravým lidem, jako běžná součást našeho života.

Zamysleli jste se někdy nad tím, co byste dělali v případě, že se nebudete moci hýbat, případně byste neviděli nic jiného, než pouze tmu? Stát se to může každému z nás! Ten, koho takový osud potkal ví, o čem mluvíme. Jen „pouhé“ podání či držení novin, je pro člověka s omezenou možností pohybu problémem, někteří si je nemohou ani přečíst. A právě pro takové lidi jsou speciálně cvičeni asistenční psi, kteří jim pomáhají překonávat strasti a slasti každodenního života.

Jak probíhá výcvik asistenčních psů?

O tom, že je výcvik asistenčních psů finančně náročný, není žádné veřejné tajemství. Jsou cvičeni ve speciálních kynologických centrech, kde je zkušení chovatelé cvičí dle účelu, pro který budou použiti. Jinak se cvičí asistenční psi, jenž budou dělat společnost a pomáhat nevidomému člověku, jinak zase asistenční psi určení pro osoby se zdravotním postižením.

V každém specializovaném centru, se cvičí psi pro konkrétní osoby. Nejprve se cvičitel seznámí s člověkem, kterému bude asistenční pes dělat společnost a pomáhat mu. Seznámí se s jeho handicapem i požadavky a následně mu navrhne vhodné plemeno psa. Po odsouhlasení začne s výcvikem daného plemene. Jakmile je asistenční pes vycvičený, je předán svému novému majiteli.

I když se může vyznít výše uvedené povídání jako pohádka, skutečnost je jiná. Výcvik je časově velmi náročný a vyžaduje maximální pečlivost a trpělivost. Jen tak je možné minimalizovat rizika, která se v budoucnu mohou vyskytnout. Správně vycvičený pes musí zvládnou vše, co po něm jeho majitel vyžaduje a k čemu byl vycvičen. Misí být ve výborném zdravotním stavu, mít vhodné povahové vlastnosti bez jakékoliv známky agrese, snadno se ovládat a být ve všech případech maximálně koncentrovaný.

Jak dlouho trvá a kolik stojí výcvik asistenčního psa?

Výcvik psů pro nevidomé probíhá v řádu několika měsíců a v plné výši jej hradí stát. U asistenčních psů, určených pro osoby zdravotně či tělesně postižené, je to poněkud složitější. Nejen, že výchova asistenčního psa trvá delší dobu, než je tomu u vodícího (slepeckého) psa, navíc výcvik není hrazený státem. Musí být tak hrazen ze sponzorských darů a dotací, což je v mnoha případech značný problém. Cena výcviku vodících a asistenčních psů se pohybuje v řádu několika statisíců.

Pro zajímavost:

Nejčastěji se jako asistenční psi používají zlatý retrívr, labradorský retrívr, border kólie, skotský ovčák, švýcarský bílý ovčák, německý ovčák, belgický ovčák, střední pudl, knírač a mnoho dalších.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies