Jak probíhá výsadba jahodníku?

Pokud jste se rozhodli, že si vypěstujete na své zahrádce jahody, počítejte s tím, že byste na to měli připravit půdu minimálně rok předem. Ideálním místem, kde pěstovat jahody, jsou záhony, ve kterých jste pěstovali rané brambory, rajčata, papriky či okurky. Tato půda byla již bohatě vyhnojena, tudíž vám v ní jahody porostou jedna radost.

Pěstování jahod

 

Jahody - sladké potěšení

 

V jahodách se ukrývá velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je v nich obsažen vitamín A, B, C a E. Kromě toho v nich najdete spoustu minerálních látek - draslík, bór, fosfor, kobalt, síra, vápník, hořčík a další. Jahody jsou krásně šťavnaté a to především kvůli toho, že obsahují téměř 90 % vody. Ačkoliv se možná budete divit, najdete v nich mnoho vlákniny a jen malé množství přírodního cukru. A přesto jsou oblíbeným sladkým potěšením.

 

Výsadba

 

Jakmile máte připravenou půdu, což znamená pořádně vyhnojenou ideálně chlévským hnojem či tzv. zeleným hnojením, můžete jahodníky začít vysazovat. Zelené hnojení je vlastně vysázení určitých druhů rostlin, které díky svým látkám mohou ozdravovat půdu a bránit ji před škůdci či chorobami. Jedná se o výhodné a ekologické hnojení, které nic moc nestojí.

 

Výsadba by měla probíhat buď na jaře (duben, květen) nebo na podzim (srpen, září). Jestliže chcete, aby jahodník vytvořil nové sazenice, jež můžete rozsadit, raději si naplánujte výsadbu jahod na jaro. Jahodník je vytvoří ještě ten samý rok na podzim. Také je jarní výsadba výhodnější v tom, že budete mít větší úrodu.

 

Rady a tipy pro pěstování

 

Měli byste vědět, že sazeničky nesmíte nikdy sázet na záhon, kde jste je pěstovali vloni, neboť je půda unavená a hrozí mnohem větší výskyt chorob a také škůdců. Záhony, ve kterých jste již pěstovali jahody, nechte odpočívat minimálně 3 roky. Pak už tam opět můžete sázet jahodník. Sazenicím prospívá humózní a provzdušněná půda s neutrální či mírně kyselou půdou. Jílovité, písčité, těžké a chladné půdy jsou naprosto nevhodné.

 

Jak vypadá správná sazenice? Měla by mít srdíčko, kořenový krček, starší i mladé kořeny a několik lístků. Listy nesmí být pokryté skvrnami, nesmí mít zaschlé konce - zkrátka sazenice musí být vitální a nevyschlá. Půdu byste měli udržovat neustále vlhkou, ale nikoli přemokřenou. Jahodník sázejte do jamek asi 12 cm hlubokých a širokých. Srdíčko nesmí být umístěno pod zem, ale rostlině nesvědčí ani nad povrchem. Správnou výsadbu poznáte podle toho, že když zataháte za list, tak rostlina zůstane v půdě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies