Jak pomoci psovi, když jej bodne vosa nebo včela?

Víte, jakou první pomoc pejskovi poskytnout v případě, že jej při procházce přírodou píchne vosa nebo včela? Co dělat, když je napaden celým rojem tohoto hmyzu? Kterými léky lze zmírnit následky působení jedu v těle zvířete? Na tyto i další otázky, vám dá odpovědi náš dnešní článek.

Pes

Nebezpečí vosího a včelího bodnutí

Větší plemena psů, netrpí-li alergií, snáší bodnutí tímto hmyzem relativně bez problémů. Vosí nebo včelí bodnutí může vážně ohrozit především štěňata, psy malé velikosti a alergické psy. Nejnebezpečnější jsou vpichy v oblasti jazyka, hrtanu a čenichu. V těchto místech může  „pouhé“ jedno bodnutí způsobit vážné zdravotní komplikace, v krajním případě i úhyn zvířete!

První pomoc při bodnutí psa

Zarudnutí postiženého místa, mírný otok a bolestivost, je normální reakce, která by měla sama odeznít v průběhu 2 až 4 hodin. Pokud pes netrpí alergií, postačí vosí nebo včelí bodnutí ošetřit stejně, jako u člověka – tzn. přiložit na postižené místo studený nebo octový obklad. Je-li v ráně žihadlo, odstraňte jej s pomocí pinzety. Pro zmírnění otoků po bodnutí lze použít i léčivou mast (například Fenistil). Pokud ji použijete, je nutné zabránit psovi v tom, aby si ošetřené místo olizoval.

Nevíte-li zda je váš pes na včelí či vosí bodnutí alergický, případně již nějakou závažnou alergickou reakci na bodnutí tímto hmyzem prodělal, poraďte se s ošetřujícím veterinárním lékařem na vhodném pohotovostním léku, který budete mít v případě potřeby vždy při ruce.

Pro zmírnění následků působení jedu v těle se všeobecně doporučuje podat psovi také některý z léků, které jsou určené pro léčbu alergie u lidí (používá se například Dithiaden nebo Zirtec). O vhodnosti jejich použití se ovšem předem poraďte s veterinářem, který by vám měl také doporučit dávkování léků s ohledem na velikost a váhu vašeho pejska.

V kterých případech neprodleně navštívit veterináře?

Začnou-li psovi po bodnutí včelou nebo vosou otékat víčka, pysky, uši, na těle se mu začnou objevovat pupínky podobné kopřivce, bude-li mít dýchací potíže, projeví se u něj zvracení a nebo bude vykazovat jiné, vážnější poruchy zdravotního stavu, neprodleně vyhledejte veterinárního lékaře. Totéž platí i při bodnutí v oblasti jazyka a hrtanu, které mohou být pro psy v případě neposkytnutí pomoci smrtelné!

Co dělat, když je pes napaden rojem vos či včel?

V případě, že byl pes popíchán tímto hmyzem na více místech (například byl napaden rojem), ihned vyhledejte veterinární pomoc. Velká dávka jedu mu může způsobit poškození nervové soustavy, činnosti jater, rozklad červených krvinek i další, závažné poruchy! Je také dobré vědět, že se první příznaky u psa mohou objevit nejen v prvních několika málo hodinách, kdy k pobodání došlo, ale i po několika málo dnech. Proto pobodání psa rozhodně nepodceňujte!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 26 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies