Jak odstranit zápach z psí tlamy?

Zápach z tlamy u psa signalizuje ve většině případů zubní onemocnění. Nepodceňujte proto pravidelné čištění zubů, které je u psů stejně důležité, jako u lidí.

Pes

Nejčastější příčinou je zubní kaz a nebo zánět dásní

Trápí vašeho psa nadměrný zápach z ústní dutiny a navíc jste u něj zpozorovali neochotu při přijímání potravy? Pokud ano, může jej trápit zubní kaz a nebo zánět dásní, který je dalším, velmi častým viníkem zápachu z psí tlamy. Zánět dásní se projevuje kroužkovitým zčervenáním dásně v oblasti krčku zubu, kde dáseň přiléhá ke korunce zubu. Zřetelným znakem zánětu je podobně jako u člověka i zvýšená krvácivost dásní.

Zubní kaz se u psů projevuje poškozením zubní skloviny, postupně pak dochází k prohlubování procesu a infekci bakteriemi. Při silném poškození zubní skloviny dochází k rozkladu zuboviny a zub vypadne. Nejčastěji jsou postiženy především stoličky nebo špičáky.

Nejvíce ohrožená psí plemena

Zubní kaz a zánět dásní se vyskytuje u psů jakéhokoliv plemene i věku. K jejich tvorbě jsou náchylnější malí psi a psi se sraženým čenichem. Pokud u svého psa zpozoruje výše uvedené příznaky, navštivte svého veterinárního lékaře. Pokud budete příznaky přehlížet, může dojít k progresivnímu zhoršování stavu a případná léčba bude obtížnější a ekonomicky náročnější.

Nejčastější příčiny zubního kazu u psů

  • nedostatečný vývoj skloviny
  • poruchy metabolismu
  • poruchy činnosti žláz s vnitřní sekrecí
  • přítomnost mikroorganismů v dutině ústní
  • přítomnost zbytků krmiva
  • abrase (otěr) skloviny

Prevence zubního kazu a zánětu dásní u psů

Chrup kontrolujte svému psovi pravidelně jednou za měsíc, a pokud objevíte zubní kámen, nechte jej veterinárním lékařem odstranit. Na péči o chrup je zapotřebí psa navykat již od štěněčího věku. Ve specializovaných prodejnách jsou k dostání žvýkačky nebo speciální žvýkací pamlsky, které zabraňují tvorbě zubního povlaku a zubního kamene.

Chrup psa je nutné také pravidelně čistit. Pravidelné a pečlivé čištění zubů odstraňuje zubní plak a zabraňuje jeho hromadění. Snížením zubního plaku se potlačuje zánět dásní a také se snižuje riziko vzniku zubního kazu. Více o péči o psí chrup se dozvíte v následujícím článku>

Močové kameny u domácích mazlíčků

Pečujeme o uši psa

Péče o oči psů

Péče o psa alergika

Péče o psa - kardiaka

Cukrovka u psů - příznaky, léčba a vhodná dieta

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies