Jak odstranit starý nátěr ze dřeva

Chcete si ze starého dřevěného nábytku udělat novější model? Víte, že existují chemické odstraňovače? V článku vám poradíme, jak nátěr odstranit či obnovit a čím dopřát nábytku závěrečnou péči.
Křeslo na terase

Jak odstranit starý nátěr ze dřeva

Chcete si ze starého dřevěného nábytku udělat nový? Stačí pouze u nábytku odstranit starý nátěr a znovu natřít. Jak odstranit starý nátěr, například u židle, naleznete zde.

Chemické odstraňování

Při práci s chemickým odstraňovačem pracujte vždy v rukavicích a mějte na očích ochranné brýle. Pracujte venku nebo v dobře větrané místnosti. Odstraňovač nanášejte starým plochým štětcem. Odstraňovač neroztírejte, ale v dostatečné vrstvě nanášejte. Nešetřete s ním.
Jakmile začne působit a povrch židle začne měknout, ihned začněte staré vrstvy seškrabávat. Vždy pracujte ve směru vláken. Zbytky starého laku odstraňte jemnou ocelovou vlnou. Naneste další vrstvu odlakovače a zbývající lak odstraňte hrubší ocelovou vlnou. Z hůře dostupných míst můžete lak i odlakovač odstranit pomocí vhodné stěrky nebo třísky. Nepoužívejte k tomuto účelu kovové špičaté předměty (ostrý nůž, šroubovák ...), protože bychom mohli dřevo poškrábat.

Pastové odstraňovače

Pastové odstraňovače starých nátěrů jsou druhem chemických odstraňovačů. Princip jejich použití je stejný, jsou však vhodnější pro složitě tvarovaná místa. Začínají působit až po delší době (někdy i 24 hodin), ale zato jsou schopny změkčit i více starých vrstev najednou.

Odstranění starého nátěru horkovzdušnou pistolí

Při zahřívání povrchu vznikají puchýře. Lak změkne a dá se ve většině případů docela snadno oškrábat, třeba špachtlí nebo např. starým tupým příborovým nožem. Při práci s pistolí je třeba jednak dávat pozor na sebe, ale i na židli.

Závěrečná péče o dřevo

Před další povrchovou úpravou musíme židli dokonale očistit. Po použití neutralizace (dle pokynů výrobce odstraňovače) - někdy to může být např. voda s octem, židli opláchněte nebo umyjte mokrou houbou. Po uschnutí použijte brusný papír na dřevo a postupujte od hrubšího k jemnému. Broušení brusným papírem je otravné a zdlouhavé, ale výsledkem je skoro takový stav (dle stáří a zachovalosti židle), jako když byla židle vyrobena a připravena k první povrchové úpravě. Po broušení židli ometeme smetáčkem a zbytky jemného prachu setřeme vlhkým hadrem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies