Jak ochránit mazlíčky před strachem z hluku ohňostrojů

Silvestr se pomalu blíží a s ním i obavy většiny majitelů psů a koček. Jste na příchod Nového roku připraveni? Víte, jak vaše mazlíčky co nejlépe ochránit před hlukem?


 

Domácí mazlíčci

Silvestr a velkolepé oslavy Nového roku jsou pro domácí, ale i divokou zvěř velmi stresující. Ohlušující a oslepující ohňostroje, petardy a hluk z ulic je neuvěřitelně děsí. Nedokážou si vysvětlit, odkud se hluk bere, zda jim ublíží a netuší, kdy konečně ustane. Zvířata jsou v šoku a často končí velice tragicky. Ta, která tyto oslavy přečkají bez fyzických poranění, si do dalšího života odnášejí trauma.

Několik organizací se v posledních letech, včetně toho letošního snaží omezit odpalování zábavné pyrotechniky, nicméně stále to není dostačující. Pyrotechnika je dostupná i pro méně vyzrálé jedince, kterým je naopak děšení zvěře obrovskou zábavou, přinejmenším je traumata domácí či volně se pohybující zvěře nijak nezajímají.

Pokud patříte k majitelům domácích zvířat, jistě jste si za léta chovu vytvořili své vlastní návyky a přesně víte, co na vašeho mazlíka zabírá. Někteří ale stále tápou a nevědí, jak zvíře dostat do klidu a kam jej ukrýt. Zde je pár tipů, které vám mohou pomoci.

Vyhraďte místo ve skříni

Pomůže to nejen kočkám a menším psům, ale i těm větším. Ve skříni budou mít pocit relativního bezpečí. Pokud je dostatečně velká, můžete si vlézt k němu a konejšit ho.

Pusťte hudbu

Hudba může odvést pozornost od hluku pyrotechniky, zejména je-li zvíře na hudbu zvyklé. Samozřejmě by neměla být příliš hlasitá, to by mělo opačný účinek.

Uklidňující léky

Někdo je uznává, jiný zatracuje. V každém případě je nutné poradit se s veterinářem, který vašeho mazlíčka dobře zná a doporučí vhodný lék i dávkování. Zvíře by po uklidňujících lécích mělo usnout a noc přečkat bez újmy.

Vyjeďte do přírody

Jestli bydlíte v rušné části města, zajistěte si i s mazlíčkem výlet do tiché přírody, kde se žádné oslavy nekonají. Pronajměte si chatku a přečkejte nejhlučnější dny v naprosté pohodě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies