Jak na zazimování zahrady – 1.díl

Naše zahrádka se pomalu chystá k zimnímu spánku, proto je nutné ji ještě předtím pořádně zazimovat, aby zimu přečkala bez obtíží. Co vše je potřeba v tomto období na zahradě udělat?

Rýč, bota

Všechna voda musí ze zahrady pryč!

Co nejdříve vypusťte ze všech trubek a hadic sloužících k zavlažování zahrady vodu. Pokud nejsou zahradní hadice přimontovány „na pevno“, tak je raději odmontujte a schovejte – prodloužíte tak jejich životnost. Vodu vypusťte také z barelů a dalších nádrží sloužících k uchování vody.

Poslední šanci mají také ti, kteří ještě nezazimovali bazén. Je třeba jej zbavit nečistot, upustit v něm částečně vodu, do vody vsypat tzv. zazimovací roztok, který vodu ochraňuje před tvorbou řas a plísní a bazén přikrýt zimní plachtou.

Více o zazimování bazénů >

Máte na zahradě jezírko a nevíte si rady s jeho přípravou na zimu? Více informací o zazimování zahradního jezírka se dočtete v následujícím článku>

Zazimování trávníku má svá pravidla

Pokud máte na zahradě užitkový trávník, nemusíte si s jeho zazimováním lámat hlavu. Pokud si ovšem pěstujete na své zahradě okrasný trávník, tak je potřeba jej řádně zazimovat. Ještě nyní jej posekejte na 2 až 3 centimetrovou výšku a vyhrabte z něj všechno listí, aby byl před zimou čistý. Přihnojte jej speciálním podzimním hnojivem podporujícím přezimování, které obsahuje vysoký obsah draslíku – takové hnojivo ochrání váš trávník před nepřízní zimního počasí.

Podzimní péče o trávník>

Příprava záhonů na zimu

Pokud jste ještě nestačili připravit záhony na zimu, začněte s tím nyní. Záhony na zahradě hluboce zryjte, ale neuhrabávejte je - o zbytek se postará zimní mráz, který zeminu roztrhá a rozdrobí. Navíc hlubokým zrytím docílíte toho, že sníh a voda snáze pronikne do půdy, čímž se zajistí hluboké provětrání, které pomůže rozkladu organické hmoty (například zbytků plevelů, apod.).

Podzimní hnojení zahrady

Přeryté záhony je vhodné ještě před příchodem zimy pohnojit. Hnojte nejlépe s odleželým hnojem, kompostovou zeminou, hnojivou rašelinou, listovkou a nebo tzv. zeleným hnojením. Použít můžete i průmyslová hnojiva, jako je například draselná sůl, dusíkaté hnojivo a nebo Thomasova moučka.

Rada:

Záhony, na kterých budete na jaře pěstovat kořenovou zeleninu, na podzim nehnojte.

V příštím díle si povíme o dalších neodkladných pracích, které je potřeba na zahradě před příchodem zimy udělat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies