Jak na renovaci kovu?

Víte, jak správně ošetřit kovový povrch před nátěrem? Jaké barvy jsou vhodné pro plochy z železa, lehkých a nebo barevných kovů? Kdy a jak kovový povrch natřít? Poradíme Vám!

Plot

Příprava kovového povrchu před nátěrem

Čím lépe bude kovový podklad připraven, tím kvalitnější povrchová úprava nám ve výsledku vznikne. Proto před tím, než začneme renovovat kovový předmět, je zapotřebí za pomoci ocelového kartáče a smirkového papíru upravit jeho povrch tak, aby byl dokonale hladký. Odstraníme z něj zbytky starého nátěru, rez, prach i mastnotu. K odstranění rzi a mastnoty můžeme použít odrezovače a odmašťovače, kterých je na trhu pestrá nabídka.

Jakou barvu zvolit?

Při výběru barvy musíme být ostražití. Bereme v potaz zejména druh kovu (zda se jedná o železo, lehké nebo barevné kovy), podmínky, které na kovový povrch budou působit, požadovanou životnost, barevný odstín, apod.

K dostání jsou dva základní typy barev: rozpouštědlové nebo vodou ředitelné. Kromě toho lze využít některý ze dvou základních druhů nátěrových systémů, kterými jsou: základní a vrchní barva nebo barva typu 2v1 (má vlastnosti základní i vrchní barvy). Pokud si nejsme jisti s výběrem vhodné barvy, je vhodné se poradit s odborníkem ve specializované prodejně. Při koupi barvy nesmíme zapomenout ani na kvalitní náčiní - tedy štětce, válečky, ředidla, apod.

Nátěr kovového povrchu

Kovové plochy natíráme za vhodných podmínek, kterými jsou teplota okolí mezi 10 až 25°C a vlhkost vzduchu do 75% (není vhodné natírat kovové plochy po dešti a nebo hned z rána, kdy je rosa). Kovové plochy nenatíráme při silném větru a nebo sálavém teplu, které může způsobit přeschnutí barvy (nátěr by byl méně kvalitní).

Velmi důležité je správně provést první nátěr. Ten provádíme kvalitním štětcem a správně naředěnou barvou (měla by být spíše řidší). Tím docílíme toho, že barva se bude dobře nanášet a díky své struktuře dokonale s povrchem přilne a zajistí jeho celistvost.

Počet a struktura vrstev následně nanášených na kovový povrch, použité aplikační techniky a také časové rozestupy mezi jednotlivými nátěry, jsou závislé na konkrétním povrchu a požadovaném výsledném efektu. Proto je vhodné navštívit specializovanou prodejnu a poradit se s odborníkem, který nám pomůže nejen s výběrem vhodné barvy, ale také doporučí vhodný postup práce. Před započetím nátěru si pečlivě přečteme návod uvedený na obalu barvy.

Renovace starých oken - jak na to?

Renovace kuchyně za pár korun

Renovace dveří a zárubní

Rekonstrukce radiátorů krok za krokem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies