Jak na čerstvou pažitku?

Vypěstovat si pažitku doma v květináči není nijak složité. Základem úspěchu je vhodný pěstební substrát, umístění na vhodném stanovišti a pravidelná zálivka. Za péči se Vám odmění trsy svěže zelených listů jemně cibulové chuti, kterými lze ochutit mnoho teplých i studených pokrmů.

Tráva s kapkami rosy

Všeobecně o pažitce

Česnek pažitka (latinsky Allium schoenoprasum) zvaná také šnytlík, je víceletá rostlina, kterou používali v kuchyni již naše babičky a prababičky. Existuje několik druhů pažitek, u nás se nejčastěji pěstuje výše uvedený druh.

Díky své jemné cibulové chuti lze pažitku použít do teplých i studených pokrmů. Nejoblíbenější je na chlebu s máslem, vařených bramborách, v tvarohových pomazánkách nebo míchaných vajíčkách, případně omeletách. Často se také používá jako ozdoba studených mís, do polévek, omáček nebo pokrmů z ryb. Pažitku konzumujeme vždy čerstvou, krájíme ji nejlépe těsně před použitím. Sušení a vaření pažitky se nedoporučuje, dá se ovšem dobře zamrazit.

Chcete mít vždy čerstvou pažitku po ruce? Není nic jednoduššího, než si ji vlastnoručně vypěstovat.  V dnešním článku vám poradíme, jak pěstovat pažitku v květináči na okenním parapetu.

Pěstování pažitky - umístění a pěstební substrát

Pažitka je poměrně odolnou rostlinou, můžeme ji proto pěstovat nejen na zahrádce, ale také na okenním parapetu v květináči, případně na balkóně v truhlíku. Špatně snáší stanoviště na přímém slunci, vhodné místo pro pěstování pažitky by proto mělo být v polostínu.

Nejvhodnější je propustný, hlínitopísčitý pěstební substrát, který je dobře zásobený živinami a má vyšší obsah vápníku. Do pěstebního substrátu je vhodné přidat také jeden díl perlitu, který jej provzdušní.

Zálivka a hnojení pažitky

Nejnáročnější a také nenáchylnější je pažitka na množství a četnost zálivky. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky - tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném  množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí, proto je vhodné zajistit dobré odvodnění.

V létě rostlinu pažitku hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Výsev semen pažitky

Semena pažitky vyséváme nejčastěji v březnu, případně v dubnu do květináče s kvalitní, prokypřenou půdou. Na povrchu květináče naplněného pěstebním substrátem uděláme malou jamku a vložíme do ní několik semínek. Jemně zasypeme, zalijeme a umístíme na slunné a teplé místo, aby mohla semena vyklíčit.

Řez pažitky

Pažitka roste poměrně rychle, můžeme se tak během chvilky těšit na čerstvé listy. Je mrazuvzdorná, můžeme ji seřezávat po celý rok. Listy řežeme vždy těsně nad zemí. Druhým rokem pažitka rozkvétá (cca v květnu). Je vhodné květy uštipovat, protože vysilují rostlinu a listy tak ztrácí své typické aroma.

Další zajímavé články k tématu:

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme rozmarýn lékařský

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Petržel a její pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies