Jak hnojit květiny v létě?

V letních horkých dnech je potřeba dbát i na správnou péči květin. Je sucho a květiny potřebují dostatek vláhy. Kromě vody je květinám třeba zajistit dostatek živin výběrem správného hnojiva.

květina

V horkých dnech musíme květiny zavlažovat tak, abychom jim neublížili. Voda musí být odstátá a vlažná. Někdy nám pomůže sama příroda, protože zaprší a rostliny se zalijí dešťovou vodou.

 

Musíme zvolit i správné hnojivo pro daný typ rostliny. Existují speciální hnojiva pro pokojové rostliny, bylinky i květiny, které rostou na zahradě. 

Hnojení pokojových rostlin

Existují univerzální hnojiva, kterými se nic nezkazí. Pokud chceme dopřát rostlině to nejlepší, měli bychom vybírat ze speciálních hnojiv. Speciální hnojiva rozlišují, zda se jedná např. o hnojivo pro fialky, palmy nebo další druhy rostlin. Na obalu hnojiv je většinou uvedeno, na kterou rostlinu hnojivo použít. V jiném případě se podíváme na složky dusíku a draslíku, které zajišťují jak růst zelené hmoty, tak kvetení pokojové rostliny. Důležité je dodržování dávkování a správná koncentrace hnojiva.

Hnojení bylinek

U pokojových rostlin se zaměřujeme na jejich růst a kvetení. U bylinek věnujeme pozornost obsahu aromatických látek. Je to i kvůli toho, že se bylinky většinou konzumují celé, a proto by se neměly hnojit moc často. Existují i speciální hnojiva, která podporují tvorbu aromatických látek.

Hnojení květin na zahradě

Existuje také celá škála speciálních hnojiv pro určitý druh květin, např. pro růže či pelargonie. Na zahradě většinou chceme dosáhnout toho, aby květiny co nejvíce rozkvetly. Proto existují hnojiva, která obsahují fosfor, draslík a další prvky, které podporují kvetení. Oblíbená jsou i hnojiva s postupným uvolňováním, která zajistí květinám živiny na více měsíců. Pokud máme možnost, použijeme organická hnojiva, např. kompost.

 

Organická hnojiva jsou vynálezem samotné přírody, proto udržují půdu kyprou, úrodnou a zajišťují její dlouhodobější zdraví. Anorganickými hnojivy, tedy minerálními hnojivy, které koupíme v obchodě nic nezkazíme. Vždy ale dbejme na správné dávkování a koncentraci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies