Jak ekologicky likvidovat slimáky

Slimáci jsou zkázou každé zahrady. Za jedinou sezónu dospělý slizoun spořádá až kilogram rostlinné potravy! Způsobů likvidace je nespočet, některé ale ničí také půdu nebo nejsou zrovna humánní. Jak se tedy slimáků zbavit šetrně?

Slimák na mrkvi

Proč likvidovat slimáky jinak

Polévání vařící vodou, likvidace solí, zapuštění nádoby s pivem do země, sypání půdy drcenými skořápkami ořechů, to jsou asi nejznámější způsoby likvidace slimáků. Bohužel ale nejsou příliš humánní. Horká voda je uvaří zaživa, sůl způsobí pomalé rozkládání těla slimáka, v nádobě s pivem se utopí a drcené skořápky se jim přilepí na slizké tělo, aby nemohli tam ani zpět, takže vysychají, až umřou.

Chemické prostředky hubení slimáků zase nejsou šetrné k půdě a mohou zabít i jiná zvířata – například vašeho domácího mazlíčka, pokud trochu jedu pozře.

Nejlepší je prevence

Samozřejmě že nejlepší způsob boje se slimáky je vůbec nedopustit, aby vaši zahrádku navštívili. Pomoci tomu můžete pravidelným sekáním trávníku, vysázením aromatických rostlin, které slimáci nesnášejí (česnek, řeřicha, šalvěj, měsíček) nebo postavení plechových ohradníků okolo záhonů a rostlinek.

Sběr slimáků

Nejšetrnějším řešením likvidace slimáků je jejich ruční sběr. Slimáci jsou aktivní jen ráno a večer, sbírejte je proto v tuto dobu. Nasbírané slimáky pak můžete odnést někam do lesa, kde budou mít také dostatek potravy anebo jimi potěšit kačeny – pro ně jsou slimáci výživnou pochoutkou.

Slimák jako kompostér

Slimák není jen škůdce, v přírodě má svou nezastupitelnou úlohu - kypří půdu a rozmělňuje měkké části rostlin. Toho můžete využít při zakládání kompostu. Ručně nasbírané slimáky přesuňte právě tam. Pokud zde najde dostatek potravy, nebude mít důvod ohlodávat zdravé rostliny. Na kompost dejte čerstvě posekanou trávu, která se bude rozkládat a teplo z rozkladu pak zničí vajíčka slimáků.

Slimáci a jejich přirození nepřátelé

Slimáci mají řadu přirozených nepřátel – například ježky, žáby, ještěrky a některé druhy brouků a ptáků (slepice jimi jako potravou bohužel pohrdají). Malý rybníček a ptačí budka vám pomůže tyto slimáčí nepřátele přilákat.

Plži v zahradě

Nejčastější zahradní škůdci

Založení kompostu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies