Jablka – zdraví ze zahrady

Chutná skvěle a je dostupné po celý rok. Je plné vitamínů, minerálů a jedno denně funguje jako lék proti nemocem.

Jablka v košíku

Jablka nás provázejí po celá tisíciletí. Jejich původ je v Asii, odkud se rozšířily do celého světa. Existuje několik desítek tisíc odrůd a jen v Evropě jich najdeme kolem tisícovky. Každoročně se sklidí více než padesát milionů tun jablek a patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Jablka jsou plná vitamínů, minerálů a dalších látek, které jsou pro nás nepostradatelné, udržují nás v kondici a utužují naše zdraví.

Jedno jablko denně

O zázraku jménem jablko toho věděli mnoho už naši dávní předkové. Pěstovali sice jen pár desítek odrůd, avšak věnovali jim plnou péči, neboť věděli, že jablko je víc, než cokoli jiného. V dávných dobách neexistovali léky, jaké známe dnes. Lidé se tak spoléhali na bylinky, zeleninu a ovoce, díky kterým si posilovali imunitu.

A právě jablko, jako jedno z mála, obsahuje ty nejdůležitější prvky, které naše tělo potřebuje. Obsahuje minerály jako je vápník, hořčík, draslík, železo a fosfor, dále vitamín C, karoten, pektin, je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje množství enzymů a mnoho dalších látek. Některé z nich brání plicním chorobám, jiné chrání před rakovinou.

Jako hubnoucí a čisticí prostředek

Jablka jsou výživnou a vhodnou potravinou, která se dá využívat i v období diet. Ačkoli obsahuje vyšší podíl ovocného cukru (na 100g připadá zhruba 10g cukru), vláknina obsažená v nich zajistí pocit sytosti. Jablka také fungují velice dobře jako čisticí prostředek pro naše střeva a zrychluje látkovou výměnu a náš metabolizmus je svižnější. Váže na sebe vodu a toxické látky, které se nám usazují v těle.

Jablko jako prevence

Minimálně jedno jablko denně může posloužit jako prevence před srdeční chorobou, chrání žíly a cévy a také dokáže snižovat cholesterol i cukr v krvi. Dále chrání před vysokým krevním tlakem a také před křečovými žilami nebo pomáhá při zánětech zažívacího ústrojí. S jeho konzumací si také vylepšíte paměť, snížíte riziko Alzheimerovy choroby a jedno večer vám pomůže s usínáním. Zařadíte i vy do svého jídelníčku alespoň jedno jablko denně?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies