Inspirace na grilování

Grilování je oblíbenou letní činností mnoha mlsounů, kteří rádi posedávají s přáteli u večerního táboráku a k tomu si pečou nějakou tu grilovanou mňamku. Dnes není problém uspořádat grilovačku uprostřed zimy. Pozvěte přátelé na návštěvu a připravte jim dobrotu v podobě grilované falešné svíčkové.

Grilovaný steak

Grilování na zahradě - znáte Barbecue?

Grilování známe dva způsoby, což málo kdo ví. První způsob je příprava, převážně masa, které se naloží do různých marinád. Nechá se uležet a rychle se opéká na prudkém ohni, aby se maso na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Ovšem, zde je problém správně odhadnout dobu jeho přípravy, tak se musí maso kontrolovat, aby bylo propečené i u kosti.

Druhý způsob je tzv. BARBECUE, což je pomalé propékání. Gril se udržuje při nižší teplotě a maso se propéká delší dobu, až je měkké. Během pečení se potírá kořeněným olejem, nebo zbylou marinádou. Gril musíme rozehřát alespoň hodinu před vlastní přípravou pokrmu.

Při klasickém způsobu grilování nejdříve roztopíme menší množství dřevěného uhlí nebo briket. Použijeme k tomu podpalovač, který lze koupit běžně v obchodech. Ten smícháme s malým množstvím uhlí a zapálíme. Necháme prohořet, prohrábneme a přidáme další. Zase necháme prohořet až do šedé barvy, rozhrneme po celé ploše grilu a můžeme začít grilovat.

Grilujeme steakysteak se zeleninovou oblohou

Patříte mezi milovníky klasických grilovaných hovězích steaků? Pak možná nebude na škodu přečíst si něco o propečení hovězích steaků. Pak budete vědět, jak steak připravit pokud vás někdo pořádá o blue rare, rare, medium rare, medium, medium well nebo well done. Už ani v restauraci si nebudete muset lámat hlavu, co to vlastně znamená, když steak je medium rare. Jednotlivé varianty se liší především v teplotě uvnitř steaku a stupni propečenosti. Ty nejméně propečené si zachovávájí červenou nebo růžovou barvu v centru steaku. Nebude jim tedy chybět jemnost a štavnatost. Pokud jde o steak well done, tady není po jemnosti a šťavnatosti ani stopy. 

Rady pro chutné grilování

Pokud chceme, aby nám šťáva z masa zůstala, tak uhlí rozhrneme ke krajům a mezi ně vložíme plechový pekáč. Před vložením masa na gril, jeho rošt potřeme olejem. Maso se nepřilepí a bude se dobře otáčet.

Připravíme si kovové náčiní na obrácení masa -vidličky, obracečky, malou lopatičku na uhlí, metličku na potírání a hlavně vodu s trochou octa, kterou dáme do rozprašovače.Ta se nám bude hodit, pokud začne uhlí v grilu hořet plamenem. Stačí včas postříkat, aby se maso nespálilo.

 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies