Ideální výška kuchyňské linky

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru kuchyňské linky, je její výška. Vybrat tu správnou, ale rozhodně není žádná legrace. S našimi radami se vám to ovšem podaří.

Košík s ovocem na kuchyňské pracovní desce

Než koupíme novou kuchyňskou linku

Zvažujete koupi nové kuchyňské linky? Pokud ano, vybírejte nejen podle jejího vzhledu, ale také praktičnosti. S praktičností a pohodlností užívání kuchyňské linky úzce souvisí i výška pracovní plochy. A právě její výběr bychom neměli podcenit.

Budete-li kupovat linku v kuchyňském studiu, je vhodné si nejprve vyzkoušet různé výšky pracovních ploch a nakonec zvolit takovou, u které se cítíte nejpohodlněji. Ženy ve většině případů volí nižší kuchyňské pracovní desky, muži dávají přednost pracovním deskám spíše vyšším. Nejčastěji se můžete setkat s výškami 86 až 87 centimetrů a 91 až 92 centimetrů.

Nezřídka se ovšem stává, že „základní“ výběr výšek pracovních desek zákazníkům nevyhovuje. V tomto případě se vyplatí nechat si udělat kuchyňskou linku na míru, a to nejen kvůli pohodlí, ale především svého zdraví. Špatně zvolená výška pracovní desky vám může poškodit páteř a způsobit tak například bolesti zad, skoliózu nebo časté migrény. Vyhnout se těmto problémům, za investici tedy rozhodně stojí…

Jak na výběr ideální výšky pracovní plochy?

Když přistoupíme k pracovní ploše, měl by být úhel, který svírá naše předloktí a paže, viditelně tupý. Pokud bychom museli při práci zvedat lokty, případně je oddalovat více než 15 centimetrů od těla, není vybraná výška pracovní plochy ideální.

V současné době jsou moderní kuchyně s rozdílnou výškou pracovní plochy. U takových kuchyní by měl být dřez umístěn o trochu výš (tzn. mírně nad pasem), než je střed a to proto, abychom se při mytí nádobí zbytečně nehrbili a nezatěžovali tak svou páteř. Ovšem pozor! Pokud bude dřez umístěn příliš vysoko, budou přetěžovány trapézové svaly, což našemu zdraví rozhodně nepřidá. Varná deska by měla být naopak umístěna o trochu níž, než je střed, a to proto, aby bylo při vaření dobře vidět, co se děje v hrncích umístěných na zadních plotýnkách.

Tip: Ideální hloubka dřezu je taková, když si můžeme o dno dřezu pohodlně opřít hřbety rukou s nataženými lokty a přitom se nehrbíme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies