Ibizský podengo – pes egyptských faraónů

Toto málopočetné psí plemeno pochází z Egypta. Nálezy vyobrazení Ibizského podenga jsou známé z hrobek faraonů, což jen svědčí o jeho stáří – odhaduje se až na sedm tisíc let.
Pes, ibizský podengo

Původ plemene

Jméno dostal Ibizský podengo podle Ibizy, jednoho z Baleárských ostrovů, kde je toto plemeno bohatě zastoupeno. Pravdou ale je, že dávno předtím než se na Ibize objevil, byl podengo rozšířen ve Španělsku, kde sloužil ke štvaní zvěře. Vyobrazení těchto psů je známé z mnohých historických památek Egypta, kde lze hledat úplný počátek plemene. 

Použití podenga

Ibizský podengo se kdysi používal k lovu králíků a zajíců. Má vynikající sluch a zrak, perfektně stopuje a je dobrým přinašečem. Na Kanárských ostrovech se dodnes používá k lovu fretek. U nás se chová spíše jako exkluzivní společenský pes hodný výstav a různých sportovních soutěží.

Jak vypadá Ibizský podengo

Ibizský podengo je velký chrtovitý pes. Má úzkou, dlouhou kuželovitou hlavu, oči jsou malé a šikmé. Kvůli chybějícímu tuku je viditelný úzký a hluboký hrudní koš, páteř i kyčelní kosti. Přestože má Ibizský podengo svaly většinou dobře vyvinuté, jsou velmi tenké a suché a každý svalový stah je tak pod kůží viditelný. Srst může být krátká i dlouhá, zbarvení různé (bílé, černé, červenobílé nebo hnědočervené). V kohoutku dosahuje až 72 cm.

Podengo a jeho povaha

Přestože se jedná o přítulného a vlídného psa, od lidí – a dokonce i od svého vlastního pána – si vždy zachovává určitý odstup. Je nedůvěřivý, uzavřený a introvertní. Má silně vyvinutý lovecký pud, rád přináší různé hračky a zbožňuje aktivní hry.

Další psí plemena s loveckým původem

Český fousek

Welsh Springer Spaniel

Border teriér – lovecký pes i věrný společník

Méně známá psí plemena – Bedlington teriér

Akita Inu – japonský symbol štěstí a zdraví

Jezevčík – nejstarší lovecké psí plemeno 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies