I praní má svá pravidla

Vyprat prádlo neznamená jen to, že jej špinavé vložíte do pračky, zmáčknete tlačítko „start“ a počkáte, co se s ním po dokončení pracího programu stalo. Tak jako vše, i praní má svá pravidla. Víte, která pravidla to jsou?

Prádlo v pračce

Základní pravidla praní

  • Zvlášť perte prádlo velmi světlé a bílé, zvlášť zase prádlo barevné, tmavé nebo černé.
  • Na každý barevný typ prádla použijte vhodný prací prostředek. Na bílé prádlo používejte prostředky s rozjasňující složkou, na barevné a tmavé prádlo prostředky se složkou zabraňující vyblednutí barev.
  • Prádlo z choulostivých materiálů (vlna) nebo takové, u kterého je doporučeno praní v ruce (například krajkové prádlo) perte samostatně, nejlépe pomocí speciálních šetrných programů při velmi nízkých teplotách. Předejdete tak jeho sražení nebo naopak vytahání.
  • Krajkové prádlo a podprsenky perte ve speciálních sáčcích nebo košíčcích, které je ochrání před deformací a také poškozením.
  • Vždy si přečtěte doporučený způsob praní jednotlivých textilií, který naleznete na štítku našitém na každé z nich (obvykle ze spodní strany).
  • Oblečení a jiné textilie s různými aplikacemi, výšivkami nebo velmi sytými barvami před praním otočte naruby.
  • Je-li prádlo silně znečištěno, případně jsou na něm skvrny, použijte speciální prášek na odstraňování skvrn.
  • Změkčení prádla docílíte přidáním aviváže k pracímu prášku.

Kolik prádla prát?

Do pračky dáváme tolik prádla, na kolik je pračka stavěna. Některé bývají uzpůsobeny pro 4 kilogramy, jiné zase pro 5, 6 až 8 kilogramů suchého prádla. Chcete-li zvýšit účinnost praní, neplňte pračku do plna, ale vložte jen polovinu doporučené dávky.

Všeobecně se doporučuje prát prádlo na 30 až 40°C. Praní na 60°C není příliš účinné – aby se prádlo zbavilo veškerých nečistot a bakterií, je potřeba, aby tato teplota byla držena v pračce po dobu alespoň 30 minut. Ovšem praček, které to dokáží, je opravdu poskromnu. I když perete prádlo na 60°C, běžná pračka je schopna tuto teplotu udržet maximálně 10 minut. Praní na takto vysoké teploty je tedy zbytečné, navíc pračka spotřebuje více energie, než je opravdu potřeba.

Jaké prací prostředky jsou vhodné?

Používejte šetrné prací prášky, které šetří nejen prádlo, ale také buben a jiné součásti pračky. Velmi oblíbené jsou například tekuté prací prášky, které prádlo dokonale vyperou, provoní a zanechají jej krásně jemné. Další možností je použití pracích tablet nebo speciálního pracího míčku, který je vyrobený ze směsi až 80 přírodních materiálů, díky čemuž z prádla odstraní nečistoty, bakterie i chlór.

Vyzkoušet můžete i mýdlové ořechy. Více o nich se dozvíte v následujícím článku >

Péče o buben pračky nemusí být drahá

Nemusíte kupovat drahé prostředky, které vám slibují maximální péči o buben pračky a odstranění vodního kamene z něj. Bohatě vám postačí obyčejný ocet, který je mnohonásobně levnější, než zmíněné prostředky a zároveň vám udělá mnohem větší službu. Jednou za půl roku jej nalijte do bubnu pračky, nastavte program praní, teplotu 60°C a pračku bez prádla zapněte. Po dokončení pracího cyklu je buben dokonale čistý a po vodním kameni nebude ani stopa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies