Hynou vám pokojové rostliny?

Nevypadají pokojové rostliny přesně podle vašich představ? Nemají zdravou zelenou barvu, jejich listy jsou povadlé a v horším případě mají na listech hnědé fleky? Možná se dopouštíte nějaké chyby, ač to s rostlinami myslíte opravdu dobře, snad až moc dobře.

Pokojová rostlina

Zálivku jim dopřáváte každý den, umístili jste květináč s oblíbenou rostlinou na perfektní místo na parapetu, kde má dostatek světla a tepla? Tak proč neprospívá? Chybou bude zřejmě vaše přehnaná péče, i u květin platí, že méně je někdy více.

Pozor na přelívání

Nadměrná zálivka je nejčastějším důvodem, proč pokojové rostliny neprospívají. Pokud je zemina příliš vlhká, kořeny nemohou dýchat, postupně uhnívají a rostlina časem uhyne. Někdy to není naše chyba, zemina se totiž na povrchu tváří tak, že je suchá a přitom uvnitř je opravdu mokro. Otestujte špejlí, zda je třeba už zalévat. Stejně jako když pečete buchtu, píchněte špejlí do substrátu, pokud po vytažení zemina na špejli zůstane, se zálivkou ještě počkejte.

Bahenním druhům mokro nevadí. Pokud máte doma například šáchor, klidně jej zalívejte denně.

Málo světla

Nemá rostlina krásnou zelenou barvu? V tom případě má málo světla, proto ji přibližte k oknu. Dále od okna umístěte stínomilné rostliny, kterou je třeba monstera. Znásobit světlo pomohou bílé stěny i zrcadlo. Nedostatek světla se dá řešit také zářivkou, ale jde o opravdu nákladné řešení.

Nesmí ani zaschnout

Kromě sukulentů a dužnatých rostlin, které jsou schopné uchovat si zásobu vody, nevydrží bez zálivky žádná rostlina. Pokud ještě není s rostlinou úplný amen, dejte květináč do kýble s vlažnou vodou a nechte ho tam několik minut.

Nevyhovující teplota

Pokojové rostliny jsou na teplotu velice citlivé. Je dobré se informovat o tom, jakou teplotu určitá rostlina vyžaduje, než si ji pořídíte. Subtropické a středomořské rostliny vás budou stát dost sil. Přes léto totiž vyžadují teplo a přes zimu rády odpočívají v chladu. Bude tedy nutné nechat je přezimovat v chladné místnosti, aby další rok byly opět krásné.

I květiny slunce spálí

Nadbytek slunečního světla může některým rostlinám ublížit. Řeč je především o orchidejích, které vyžadují jemné rozptýlené světlo. Polední slunce jim určitě neprospěje. Umístěte je proto na východ nebo co nejdále od západního či jižně orientovaného okna.

Není ten květináč těsný?

Až rostlina vyplní květináč svými kořeny, je logické, že další kořeny nemají šanci růst. Pokud rostlinu pohnojíte, nezahyne, ale růst už nebude. Zkontrolujte čas od času, zda rostlince není v nádobě těsno. Rostliny nejlépe snáší přesazování na jaře. Zvolte květináč maximálně o dvě čísla větší.

Příliš suchý vzduch

Na kráse i zdraví rostlině ubere nedostatečná vzdušná vlhkost. Proto květiny roste, používejte rozprašovače jednou i dvakrát za den. Že se vám s rozprašovačem běhat nechce? V tom případě používejte odpařovače nebo do blízkosti květináče umístěte misku s vodou a oblázky, tak budete mít i pěknou dekoraci.

Dopřejte jim dobroty

Nezapomínejte na dostatek výživy! V malém květináči kořeny velice rychle vyčerpají všechny přítomné živiny. Nejlepší bude sáhnout po tekutých hnojivech, klidně kupte hnojivo univerzální nebo zvolte hnojivo pro určitou skupinu rostlin zvlášť. Ale na orchideje a citrusy volte hnojivo speciální, nesnášejí totiž vápník. Od jara do podzimu hnojte jednou týdně, přes zimu stačí jednou za měsíc.

Zkuste se držet těchto rad a uvidíte, že vaše rostliny budou brzy vaši krásně zelenou chloubou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies