Hydroponické pěstování pokojových rostlin

Hydroponie je oblíbeným způsobem pěstování pokojových rostlin, který znali již staří Egypťané. Rostliny, které se pěstují tímto způsobem rostou rychleji, nemusí se tak často zalévat, navíc se u nich neobjevují plísně.

Africká fialka

Výhody hydroponického pěstování

Hlavní výhodou hydroponického pěstování pokojových rostlin je, že není zapotřebí zeminy. Tím se eliminuje riziko vzniku alergických reakcí na plísně (a jejich mikroskopické spory) u citlivějších osob. Navíc rostliny, které pěstujeme v hydroponii, rostou rychleji a není potřeba o ně tak často pečovat, jako o rostliny pěstované v zemině.

Pokojové rostliny vhodné pro hydroponii

Vhodné jsou zejména mladé rostliny, které se snadněji ujmou. Starší rostliny, které byly doposud pěstovány v zemině, nejsou příliš vhodné. Nejčastěji se v hydroponii pěstují následující druhy pokojových rostlin: aechmea, aglaonema, azalka, asparágus, begonia, břečťan, bromeliovité, vřes, koleus, kolumnea, diefenbachie, dračinec, fíkovník, filodendron, hvězdník, ibišek, africká fialka, juka, kaktusy, rozchodník, pepřinec, tradeskancie, crassula, fuchsie, kroton, podeňka, toulitka, vánoční hvězda, voskovka, cineraria, chlorofytum a nebo žumen.

Hydroponické pěstování - jak na to?

Základem hydroponického pěstování je vždy substrát, speciální hnojivo a voda.

Vhodné pěstební nádoby

Použít můžeme keramické pěstební nádoby, případně truhlíky vyložené polyetylénovou fólií. K dostání jsou i speciální dvojité květináče určené pro hydroponické pěstovaní - jejich vnější část se naplní živným roztokem, do vnitřní části se umístí substrát a vysadí rostliny. Nevhodné jsou skleněné a kovové pěstební nádoby.

Substrát vhodný pro hydroponii

Jako náhražku zeminy lze použít štěrk, hrubý písek, keramzit (ve formě hrudek o průměru asi 2 centimetry), perlit, rašelinu (tu je nutné před použitím neutralizovat, protože by byla pro rostliny příliš kyselá) nebo mech. Důležité je, aby byl substrát propustný a nebyl pro rostlinu jedovatý.

Živný roztok

Živný roztok si připravíme z vody a tekutého hnojiva (případně tablet) určeného pro hydroponické pěstování pokojových rostlin, které dovede uvolňovat živiny do vody podle potřeby. Použít lze i komplexní hnojiva rozpustná ve vodě - u nich je třeba dodržovat doporučené dávkování, aby rostlinu zbytečně nezatěžovaly.

Výsadba pokojových rostlin do hydroponie

  • Vybranou pokojovou rostlinu opatrně omyjeme vlažnou vodou a očistíme od zbytků zeminy.
  • Vložíme do připravené pěstební nádoby a kořínky opatrně zasypeme štěrkem, keramzitem a nebo pískem (tak, aby byly volně rozložené).
  • Do pěstební nádoby následně nalijeme živný roztok. Nádobu neplníme až po okraj, kořeny by neměly možnost přijímat kyslík. Důležité je, aby měl roztok stejnou teplotu, jako je v místnosti (obvykle 16 až 20°C).

Následná péče o rostliny

  • Po výsadbě rostliny umístíme na stinnější a teplé místo. Po několika týdnech (až se ujmou) je můžeme umístit na trvalé stanoviště.
  • Pravidelně kontrolujeme kyselost živného roztoku (hodnota pH by se měla pohybovat 4,8 až 6,6).
  • Živný roztok vyměňujeme dle potřeby - obvykle stačí jednou za měsíc.
  • Pravidelně doplňujeme vodu - měla by být odstátá a mít pokojovou teplotu.
  • Rostliny přesazujeme až v případě, že kořeny zcela zaplní květináč. Časté přesazování není vhodné.

Netradiční pěstování pokojových rostlin

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

5 nejčastějších chyb při péči o pokojové rostliny

Základní pravidla pro úspěšné pěstování pokojových rostlin

Pokojové rostliny - přesazování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies