Hrušky - vitamínové bomby

Hruška je dužnatý plod, jenž roste na stromech zvaných hrušně. První hrušky se pěstovaly v oblasti Kavkazu a v Číně. U nás kledá zájem o pěstování těchto chutných plodů, protože mohou být silným alergenem. Čím vším nám ale hrušky prospívají?

Hrušky

 

Péče o hrušně

 

Na jaře byste měli dbát na vyšší péči kolem stromu. Zvlášť mladým stromkům nevyhovuje travní porost kolem kmene. Měli byste být schopni ochránit květy hrušně před mrazíky. V létě často probírejte úrodu a zbavujte se znehodnocených plodů, ale to vše proveďte až po první úrodě. Až když poprvé opadají plody. Na podzim se hrušky sklízejí, zpracovávají se a uskladňují. V zimě se stromky přihnojují a větve se ořezávají. Hnojiva nedávejte nikdy více než 6 cm.

 

Sklizeň a skladování

 

Nikdy neskladujte tyto sladké a vodnaté plody v teplotách vyšších než je 10 °C. Měly by být umístěné do míst, kde je tma a pravidelný přísun kyslíku. Podle toho, jak kvalitně je budete skladovat, vám vydrží kratší nebo delší dobu. Buď uspíšíte nebo zpomalíte proces zrání.

 

Účinky

 

Hrušky obsahují vápník, hořčík, jód, kyseliny (jablečnou a citronovou), vlákninu, vitamíny A, B1, B2, B3 a B6, a také vitamín C. Čím je ovoce zralejší, tím obsahuje více sacharidů a také se snadněji stráví. Kvůli nízkého glykemického indexu se hrušky doporučují diabetikům a lidem, kteří se chtějí zbavit nějakých těch kilogramů navíc. Díky kyselině listové, jenž je obsažena v hruškách, se zbavíte lehkých depresí a problémů s nespavostí.

 

Hrušky pomáhají léčit modřiny, posilují imunitu a funguje jako antioxidant. Pomáhají odstraňovat viry z našeho těla a snižují krevní tlak. Jsou preventivním opatřením proti mozkové mrtvici a proti poškozeným tepnám. Pokud ale trpíte průjmem, nejezte je! Hruška obsahuje látky, jenž z tohoto ovoce tvoří přírodní laxativum.

 

Někteří mohou být na hrušky alergičtí a proto se doporučuje hrušky povařit. Jelikož jsou alergeny citlivé na teplo, dají se odstranit tím, že je tepelně upravíte. Zkuste si z nich třeba udělat vynikající kompot.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies