Hroch obojživelný

Hroši jsou vegetariáni a býložravci, živí se převážně vodními rostlinami, které jsou pro ostatní býložravce nestravitelné. Samci žijí samostatně, samice s mláďaty vytváří rodinné skupiny.
Hroch ve vodě

Hroch obojživelný – latinský název

Hippopotamus amphibius

Rozšíření a způsob života hrocha obojživelného

Hroši žijí výhradně v blízkosti dostatečně hluboké vody s bohatými břehovými porosty. Hroši obojživelní žijí v Africe jižně od Sahary. Samci žijí samostatně, samice s mláďaty vytváří rodinné skupiny. Ve volné přírodě je již takřka hroch vyhuben. Podobně je na tom plejtvák obrovský - více v článku.

Hroch obojživelný - výška, délka, hmotnost

Samci hrocha měří 390 - 460 centimetrů, samice 280 - 400 centimetrů. Hroši jsou velcí maximálně 170 centimetrů. Délka ocasu je 35 až 50 centimetrů. Hmotnost hrocha obojživelného může dosáhnout 1500 až 3200 kilogramů, u samic do 1500 kilogramů.

Potrava hrochů

Hroši jsou vegetariáni a býložravci, živí se převážně vodními rostlinami, které jsou pro ostatní býložravce nestravitelné. To jim umožňuje speciální konstrukce žaludku, který je rozdělen na tři velké části a jedenáct menších částí. Hroši mají velmi dlouhé střevo (50 až 60 metrů). Hroši se pasou v noci, během jedné noci hroch ujde přibližně 10 kilometrů a sežere zhruba 40 až 60 kilogramů potravy.

Rozmnožování hrochů

Samci v době říje svádějí boje, při kterých otvírají široce tlamu s dlouhými kly. Když to nepomůže, útočí na soupeře, snaží se ho zasáhnout zuby a hlasitě řvou. Souboje mohou končit i vážným zraněním. Teritorium si samci označují trusem, který pomocí ocasu rozmetávají na stromy nebo kameny.Po období březosti, které trvá 227 až 240 dní, přivede v srpnu samice na svět jedno mládě, výjimečně dvojčata. Malý hroch váží kolem 25 až 55 kilogramů. Mláďata kojí hroší samice pouze ve vodě.

Nosorožec tuponosý - přečtěte si pár zajímavostí

Hroch obojživelný – ochrana, průměrný věk

Hroši se dožívají průměrného věku 40 až 45 let. Dnes hrozí hrochům úplné vyhubení nejen kvůli obrovskému úbytku přirozeného životního prostředí, ale především kvůli pytláctví.

Zajímavosti ze světa hrochů

  • Mezi prsty má hroch plovací blány.
  • Protože většinu času tráví hroch ve vodě má uzavíratelné ušní boltce a nozdry.
  • Hroší kůže je velmi citlivá na sluneční záření, protože vylučuje načervenalý mazlavý sliz, který pohlcuje UV záření a zároveň zabraňuje šíření bakteriální infekce.
  • Na hrochovi jsou velmi nápadné zuby, kterých má 40.
  • Nejvýraznější jsou stále dorůstající špičáky, které s kořeny mohou měřit až 70 centimetrů, při váze až 4 kilogramů.
  • Hroší špičáky, narozdíl od slonoviny nežloutnou, proto se využívaly k výrobě zubních protéz.

Jaké druhy hrochů existují?

  • Hroch obojživelný
Pokračujte v čerpání informací - tentokrát slon africký
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies