Hrachor vonný

Krásná rostlina, která ozdobí nejen záhony na zahrádce, ale i na balkóně či terase. Vypěstujte si jí i vy, je nenáročná a nádherně voní.

Hrachor vonný

Hrachor je rostlina z čeledi bobovitých. Má více než sto padesát druhů, některé druhy jsou jednoleté a některé vytrvalé. Vzhled hrachoru je vznešený, vůně podmanivě sladká, barevně velmi různorodá. Obsahuje snad všechny možné barevné odstíny od slabě růžové po temnou fialovou až černou, ale nechybí jí ani něžná bílá. Kvete od června až do září, na podzim zežloutne.

Jak hrachor vonný pěstovat?

Hrachor je nenáročná rostlina, kterou můžeme vysadit nejen na záhonech na zahradě, ale existují i takové odrůdy, které lze bez problému pěstovat v truhlících na balkóně nebo na terase. Tyto odrůdy sice trochu ztrácejí charakteristickou vůni, nicméně i tak zůstává vůně dost silná.

Hrachor vonný se vysévá přímo na místo, kde ho budeme chtít. Semena vysejeme do hloubky zhruba 3-5 cm, vždy nejméně po třech. Začít můžeme už v březnu, když ustanou mrazy. Pokud sejeme hrachor na záhony a tudíž počítáme s tím, že rostlina bude dost vysoká (až 3 metry), vybereme takové místo, kde bude mít možnost se plazit. Pokud takové místo nemáme, jednoduše vytvoříme umělou oporu, jinak se hrachor bude plazit po záhonu. Chceme-li, aby byl hrachor bohatý a ne příliš vysoký, výhony zaštipujeme.   

Hrachor vonný nesnese přemokření, zaléváme proto opatrně. Uškodit by mu mohlo i takové stanoviště, kam celý den pálí horké sluneční paprsky. Občasné přihnojení rostlině prospěje, zejména roste-li v místech, kde je půda chudá na živiny.

Semínka na příště

Když hrachor vonný na podzim zežloutne, sebereme semínka a ponecháme je na příští rok. Pokud vyséváme na záhony, pro příště vybereme jiné stanoviště. Rostlině neprospívá stejné místo vícekrát po sobě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies