Houby – pěstování žampionů doma

Máte také rádi žampióny? Ano? Tyto houby si můžete vypěstovat poměrně snadno také v domácích podmínkách. Zde naleznete přesný návod na pěstování a správné zavlažování žampiónů.

Žampióny

Houby – pěstování žampionů doma

Máte rádi žampióny? Ano? Tyto houby si můžete vypěstovat také doma. Zde naleznete přesný návod na pěstování žampiónů v domácích podmínkách, když zrovna neholdujete houbaření.

Pěstování žampiónů - stanoviště

Pro pěstování žampiónů jsou vhodné takové prostory, ve kterých je možné udržovat požadovanou teplotu a relativní vlhkost vzduchu. Místnost bychom měli předem řádně vydezinfikovat a pak do ní můžeme umístit bloky zabalené ve fólii s osázeným nebo prorostlým substrátem.

 

Žampióny – postup při pěstování

 

  • Fólii na povrchu bloku lehce propícháme, aby substrát prorůstající podhoubím mohl „dýchat”. V době prorůstání podhoubí se teplota v substrátu má pohybovat v rozmezí 22 – 26°C. Pokud dodržíme teplotu substrátu během prorůstání v tomto rozmezí, proroste substrát během 14 - 16 dnů.
  • Poté odstraníme z povrchu bloku fólii a pokrýváme ho 3 - 4 cm vrstvou krycí zeminy. Krycí zemina je rašelina speciálně upravená pro tyto účely. Nelze ji zaměnit obyčejnou rašelinou nebo zahradní zeminou.
  • Prorostlý substrát voní po houbách a je narůžovělý, hustě prorostlý bílou plísní žampiónového podhoubí. Zemina musí být předem dostatečně provlhčená a dezinfikovaná.
  • Hned po pokrytí zeminou bloky zalijeme. Po 7 - 9 dnech se na 1/3 povrchu zeminy objeví mycelium. Tehdy celou vrstvu krycí zeminy ručně prohrabeme a bez upěchování urovnáme.
  • Podhoubí necháme po prohrabání opět srůst při 25 °C v substrátu a po 2 dnech snížíme teplotu ovzduší, během 2 - 3 dnů na 16 – 17°C chladným vzduchem. 

 

Pěstování žampiónů – závlaha

V případě vysychání povrchu záhonů pouze mlžíme vodou. Pokud záhony nadměrně vysychají, musíme podlahu pěstírny kropit vodou (zejména v zimním období). Přecejen jste se vydali do lesa? Potom dejte pozor při přípravě hub!

Pěstování žampiónů – likvidace kultury žampiónů

Kulturu likvidujeme tehdy, když se přestanou vyvíjet další žampióny. Vyplozený substrát slouží jako velmi kvalitní organické hnojivo na zahrádku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 5 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies