Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Houbařská sezóna - uchování hub

Patříte mezi vášnivé houbaře? Počasí jim letos evidentně přeje. Pokud vám neschází trocha trpělivosti a máte svá oblíbená místa, nebude jistě trvat dlouho a váš košík bude naplněn k prasknutí.

Houbařská sezóna

 

Užitečné rady

 

Jakmile se vrátíte z lesa, měli byste co nejdříve (nejlépe ihned) vyndat houby z košíku. Jemně je omyjte, osušte a očistěte. Pokud nejsou až tak špinavé, nemusíte je omývat, jen se musí důkladně očistit. Určitě je ale nenechávejte delší dobu ve vodě, jinak ztratí svou typickou vůni. Jak dlouho vám vydrží v čerstvém stavu? Když je uložíte do lednice a přikryjete je vlhkou utěrkou, vydrží vám 24 hodin. Stejně dlouho vám vydrží i v papírovém sáčku, který ale nesmíte zapomenout několikrát propíchnout.

 

Jen zdravé, čerstvé a ne příliš zralé houby si můžete usušit. Krájejte je na plátky (cca 4 mm) a pokládejte na pečící papír či síťovinu. Nikdy je neskládejte na sebe, nesmí se překrývat. Sušit můžete jakýkoliv druh hub. Jedinou výjimkou jsou lišky. Když se je rozhodnete usušit, budou tvrdé a bohužel také získají hořkou chuť. Sušit je můžete na jakémkoliv vzdušném místě nebo je můžete dát do trouby či sušičky (50 °C). Měli byste vědět, že v sušičce je usušíte za pár hodin, ale jen tak na vzduchu se usuší až za několik dní. Správně usušené houby se poznají tak, že je lehce zlomíte. Sušené houby pak pečlivě uzavřete do sklenic, ve kterých vám vydrží i 2 roky.

 

Jestli si je budete chtít zmrazit, důkladně je očistěte, nakrájejte na plátky a nechte je chvíli povařit (3 minuty). Poté je omyjte ve studené vodě a můžete je začít balit do sáčků. Když některé druhy hub zmrazíte v syrovém stavu, mohou být až příliš hořké. Nežádoucí hořkosti se tak jednoduše zbavíte tím, že houby krátce povaříte. Nemusíte je rozmrazovat, lze je ihned zpracovat. Rozmrazováním byste je mohli připravit nejen o jejich konzistenci, ale i o chuť. Dalším způsobem zpracování je zavařování. Když je zavaříte, neztratí ani chuť a ani své jedinečné aroma.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.