Holandský tulipánový pes - markýzáček

Holandský tulipánový pes, nebo také markýzáček, je psí plemeno, které je charakteristické svou opatrnou chůzí. Díky své charakteristické vlastnosti je hojně využíván k hlídání tulipánových plantáží.
Holandský tulipánový pes

Holandský tulipánový pes - markýzáček

Holandský tulipánový pes je plemenem, které dosud není uznáno organizací FCI. Pochází z trpasličího pudla, kontinentálního toy španěla a bretaňského ohaře. Jsou používáni jako lovečtí psi, především pro aportování zvěře, a také k hlídání tulipánových plantáží, hlavně proto, že svým opatrným našlapováním nepoškozují květy.

Základní charakteristika plemene

VÝŠKA:

Holandský tulipánový pes má v kohoutku 35 centimetrů.

VÁHA:

Plemeno váží v rozmezí 9 až 10 kilogramů.

SRST:

Holandský tulipánový pes má delší srst, která je charakteristická svojí hedvábnou měkkostí. Zbarvení je černé, může být i s bílými znaky.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování je velice nutné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova holandského tulipánového psa probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro tulipánového psa velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Tento pes se hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami. Tulipámový pes se dožívá věku kolem 12 – 14 let, ale i déle.

Další psí plemena s loveckým původem

Český fousek

Welsh Springer Spaniel

Border teriér – lovecký pes i věrný společník

Méně známá psí plemena – Bedlington teriér

Akita Inu – japonský symbol štěstí a zdraví

Jezevčík – nejstarší lovecké psí plemeno 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies