Holandský ovčácký pudl

Holandský ovčácký pudl je rozšířen především na severu Nizozemí v provincii Drente. Patří mezi dlouhosrsté rasy ovčáků, které vznikly z horských psů. Má unikátní typ srsti, která má samočisticí schopnost.

Holandský ovčácký pudl

Holandský ovčácký pudl - povaha

Holandský ovčácký pudl je velmi přátelský, inteligentní, ostražitý, odvážný a hravý pes, který není nikdy agresivní. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 43 až 50 centimetrů, fena má v kohoutku 40 až 47 centimetrů.

Váha:

Holandský ovčácký pudl váží v rozmezí 23 až 32 kilogramů.

Srst:

Srst je dlouhá, hustá, s vyvinutým podsrstím. Je lehce vlnitá a drsná, nesmí být hedvábná. Nejvyhledávanější zbarvení je modro-šedé s kombinací černé barvy. Přípustné jsou všechny barvy.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Holandský ovčácký pudl je lehce stavěný, dlouhosrstý pes s kohoutkovou výškou mezi 40 a 50 cm.

Hlava:

Hlava je téměř plochá s mírnou čelní rýhou a silně definovanými nadočnicovými oblouky. Je poměrně široká v poměru k délce; šířka je maličko větší než vzdálenost mezi stopem a týlním hrbolkem.

Uši:

Uši jsou nasazené poměrně vysoko, nejsou ani velké ani masité. Jsou volně svěšené, ale nikoliv blízko u hlavy. Jsou bohatě osrstěné a pohyblivé, ale neměly by vystupovat přes obrys hlavy.

Oči:

Oči jsou poměrně velké, kulaté a posazené do důlku v normální poloze. Jsou uložené spíše vpředu než ke straně hlavy. Barva je hnědá, neměly by vypadat jako černé.

Ocas:

Ocas je dlouhý, dobře osrstěný a s praporcem. Způsob, jakým je ocas nesen, je pro plemeno typický. V klidu je svěšený dolů. V klusu je nesen poměrně vysoko a poskakuje ze strany na stranu mírně prohnutý v oblouku. Ve cvalu je rovně vytrčený. Při skákání slouží jako kormidlo. V afektu může být vysoko zvednutý.

Péče o srst

Srst tohoto psího plemene má sklony k plstnatění, proto je důležité ji alespoň jednou týdně kartáčovat. Psa v žádném případě nekoupeme, má samočisticí schopnost. Péči vyžadují i chloupky mezi polštářky, jež je nutné pravidelně zastřihávat. Pravidelně by se měly kontrolovat uši a čistit zvukovody.

Výchova štěněte musí být založena na vzájemném respektu

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Je to aktivní a sportovně založený pes, který potřebuje pravidelný pohyb a pravidelnou zátěž a hodí se spíše pro sportovně založené majitele. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Frízský ohař - Stabyhoun

Istrijský hrubosrstý honič

Drentse Patrijshond

Irish Glen of Imaal teriér

Dánský krátkosrstý ohař

Anglický mývalí lovecký pes

Billy - francouzský honič jelenů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies