Hmyz v uchu - co s tím?

Někteří z nás mají z hmyzu obrovský strach už jen v případě, že kolem nich něco proletí. Co ale dělat v případě, že vám cizí návštěvník vletí do ucha? Kromě toho nepříjemného pocitu, že se vám něco hýbe v uchu, je bolest. To už víte, že s tím budete muset něco provést.

Hmyz v uchu - co s tím?

 

  • Tato malá nepříjemnost se může proměnit i ve vážnější problém

 

Hmyz vám může do ucha zanést kdejaké bakterie a tím pádem existuje vyšší riziko infekce. Můžete slyšet praskání, cítit kousání, štípání či jiný druh bolesti, oblast kolem ucha může začít otékat, také můžete dočasně ztratit sluch nebo vás potrápí mírná závrať. Jestli je situace vážnější, může se objevit i krev.

 

Když se vám v uchu uhnízdí nějaký hmyz, buď tam může přežít nebo tam zemře. Tak jako tak je potřeba zajít k lékaři - nejlépe k odborníkovi z ORL, který ho odtamtud vytáhne. Možná by se časem dostal z ucha ven sám spolu s mazem, ale jistota je jistota.

 

  • Jak si můžete pomoci sami?

 

Nejprve můžete zkusit, zda hmyz nevyletí či nevyleze sám. Pokud budou problémy přetrvávat, zajděte k lékaři. Většinou vám hmyz vletí do ucha, když jste někde v přírodě - třeba při kempování. Do ucha může zalézt pavouk, může tam vletět muška či komár, ale existují i případy, kdy lékaři museli vytáhnout mravence, cvrčky či šváby z uší.

 

Ačkoli je škvor uváděn jako nejčastější hmyz, který leze do uší, není to pravda nebo přesněji, je jen málo pravděpodobné, že vám tam vleze zrovna škvor. V žádném případě si nestrkejte prsty do ucha. Jestli tam máte nějaký hmyz, můžete ho tím zbytečně rozdráždit. Pak totiž může začít kousat a bodat a po tom jistě netoužíte.

 

Tou nejlepší radou pro případ, kdy se vám v uchu usídlí nějaký hmyz je, abyste zůstali klidní. Když budete příliš vyvádět a různě poskakovat, můžete tím posunout hmyz hlouběji nebo si tím můžete způsobit zranění vnitřního ucha či ušního bubínku.

 

Poproste někoho, aby se vám do ucha podíval a lokalizoval tak případného škůdce. Nejúčinnější způsob, jak se toho miniaturního nepřítele zbavit, je utopit ho. Zkuste jej vyplavit vodou pomocí kapátka či stříkačky. Nelijte si tam studenou vodu, spíše teplou. Pak stačí jen naklonit hlavu směrem k zemi, aby voda mohla odtéct. Můžete použít i minerální olej, ale jen 1-2 kapky.

 

Ještě předtím však můžete zkusit opatrně zakývat svým uchem. Nakloňte ucho směrem k zemi, uchopte ušní boltec a trochu jím zakývejte. Pokud se hmyz nedostal nikam daleko, možná vypadne sám od sebe.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies