Hlodavci a péče o jejich chrup

Jak správně pečovat o chrup hlodavců? Jaké druhy dřeva jsou vhodné na okus? A jak zkracovat hlodáky? Na tyto a další dotazy vám v článku ochotně odpoví MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce.

Křeček v dlani

Hlodavci a jejich chrup

Morče, králík, činčila, křeček, osmák, myš bodlinatá, potkan a další hlodavci a zajícovci patří mezi rozšířené domácí mazlíčky. Moderní krmivářský průmysl pro ně dnes vyrábí kompletní krmiva. Velmi často však bývají energeticky příliš bohatá a hlodavec sežere objemově méně potravy, než by sežral ve volné přírodě.

Dobrým příkladem je morče a činčila, zvířata rozšířená v horských až vysokohorských oblastech, kde není tráva příliš měkká a šťavnatá. Dá se říct, že má velmi často charakter tuhého sena. Je potřeba udělat velmi mnoho žvýkacích pohybů, aby bylo sousto zpracováno na skutečnou využitelnou potravu. To klade značné nároky na chrup, který se i při své tvrdosti rychle obrušuje.

Jak správně krmit hlodavce?

Příroda to vyřešila originálně - hlodavcům a zajícovcům zuby dorůstají. V domácím chovu pak dochází k paradoxu. Chceme dát to nejlepší, takže koupíme bohaté kompletní krmivo, složené ze zrnin, obohacené vitamíny a minerály, bohaté svým rozmanitým složením - a zvířátko, kterému to chutná, velmi rychle získá požadovaný energetický příjem. Nesežere už tolik sena (když dáte dítěti na vybranou mezi chlebem s máslem a čokoládou, bývá volba také obvykle jistá) a zoubky přerůstají.

 

Tím pádem nemůže morče, křeček, činčila atd. pořádně žvýkat, protože mu přerostlé hlodáky neumožní zavírat tlamičku. Takže pak už vybírá jen hrozinky nebo podobnou měkkou a energeticky bohatou potravu a začnou přerůstat i zadní zuby. Nakonec má otevřenou tlamičku, kterou už ani nemůže otevřít více. Protože ale zuby dorostly tak, že se dotýkají svými skusnými plochami, budí mylný dojem zavřených úst. V takovém stavu už ale nemůže přijímat potravu a dochází k onomu zmíněnému paradoxu.

 

 

  • Protože krmíme hlodavce příliš bohatou potravou, sežere jí méně.
  • Protože žere méně, zuby hlodavci přerůstají.
  • Protože přerůstají zuby, nemůže hlodavec žrát.
  • Protože nemůže žrát, umírá hlady.

Takže podle pravidel výrokové logiky docházíme k pravdivému výroku : Protože zkrmujeme energeticky bohatou potravu, náš miláček umírá hlady.

Nezapomeňte na seno a dřevo pro hlodavce

Základem je vždycky a všude seno a dřevo na okus. Morčata a křečci demolují své dřevěné domečky, králíci se prohryzávají k sousedům a všichni dohromady se dožadují něčeho tvrdého na kousání. Nesmrtelný výrok z filmu Dívka na koštěti „Hlodejte si, paní učitelko!”, dokonale popisuje nejzákladnější potřebu každého hlodavce. Tvrdý chleba, kterým většina chovatelů utišuje tuto potřebu, má dvě zásadní úskalí: „Jednak je pro hlodavce energeticky velice bohatý, a jednak bývá sušen na kamnech. Při sušení na kamnech ale dochází k masivnímu rozvoji plísní, které sice pouhým okem nevidíme, ale jejich toxiny dokážou docela zásadně zatížit nebo dokonce poškodit játra malého zvířátka,” říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Takže tvrdý chleba ano, ale sušený ve stínu na volném vzduchu, a nelze se na něj spoléhat jako na jediný prostředek k obrušování chrupu. Za nejlepší okus považuji prořezy ovocných stromků a nebo nenatřené ohoblované prkénko.

Jaké druhy dřeva jsou vhodné pro hlodavce

Při této příležitosti varuji před mylným výkladem chovatelské příručky o králících a morčatech, kde je jako vhodný okus uvedena bříza. Ano, může být podána, ale ne jako jediná a ne dlouho. Březové listí se sbírá pro výrobu srdečních léčiv a jednoho králičího nešťastníka po březové monodietě jsem už zachraňoval. „Také příliš nesouhlasím s podáváním vrbových proutků, protože vrba obsahuje látky podobné acylpirinu a ve větším množství snižuje srážlivost krve a pomáhá vytvářet žaludeční vředy”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Vrbové proutky by měly být podávány jen jako lék a po konzultaci s veterinářem. Na některé zánětlivé stavy a při průjmech působí velmi blahodárně - ale jen v určitém množství.

Krácení hlodáků u hlodavců

Pro ty, kteří nyní zjistili, že jejich hlodavec má přerostlé zuby má MVDr. Zdeněk Cvrček dobrou zprávu: „Hlodáky lze zkrátit kleštěmi a zadní zuby lze ošetřit zubní frézkou, ovšem pod kontrolou endoskopu a obvykle se provádí v inhalační narkóze.” Rozhodně si ale nechte krácení hlodáků ukázat veterinářem a nepouštějte se do toho na vlastní pěst metodou pokus - omyl. Mohl by být pro vašeho malého mazlíčka omylem posledním.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies