Hlíva ústřičná - co všechno dokáže?

Jedná se o dřevokaznou houbu, která se dá jíst. Hlíva ústřičná je jednou z nejvzácnějších jedlých hub a dokonce získala i název - “elixír věčného mládí”. Patří do tzv. superpotravin a je zajímavé, že je i masožravá.

Hlíva ústřičná

 

Účinky

 

Mezi aktivní látky, které jsou v hlívě obsaženy, určitě patří vitamín B, C, D a K, také obsahuje betaglukany, proteiny, mastné kyseliny a vlákninu. Hlíva dále obsahuj steroly a stopové prvky jako třeba draslík, zinek, selen, jód, chrom, měď, železo a jiné.

 

Hlíva pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí i jako přírodní antibiotikum. Používá se pro posílení imunity, uvolnění ztuhlých šlach, svalů a kostí a také zmírňuje bolesti při onemocnění kloubů. Bojuje proti depresi a stresu, zlepšuje zažívání a upravuje i krevní tlak.

 

Pomáhá léčit i revmatismus, hemeroidy, alergie a astma a slouží i k léčbě rakoviny. Využívá se i při snižování negativních vlivů chemoterapie a redioterapeutické léčby. Hlívu ústřičnou můžeme doporučit i těhotným a kojícím ženám, ale také diabetikům a těm, kteří jsou alergičtí na lepek.

 

Hlíva ústřičná tedy léčí, ale využívá se i v kuchyni

 

Léčivé účinky hlívy ústřičné si můžete do těla dopravovat v několika formách. Můžete konzumovat přímo houby nebo si je můžete usušit, rozdrtit či rozmixovat. Také si ji můžete koupit jako lék, který je vydáván s podmínkami dávkování. Hlíva se užívá i jako prevence. Denní doporučená dávka tohoto prášku je něco kolem 5 - 10 g. Můžete ji přidat do jídla, avšak v užívání dodržujte to, co doporučuje samotný výrobce.

 

Hlíva má příjemnou chuť a také výrazné aroma. Tuto houbu si dopřávají i lidé, kteří se houbám většinou vyhýbají. Můžete si ji připravit na mnoho způsobů, ale objevuje se především v asijské kuchyni. V české kuchyni se z ní připravuje přírodní či obalený řízek, přidává se do polévek, omáček a nádivek. Hodí se nejen k těstovinám a rýži, ale i jako surovina k zapékání masa.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies