Hlávkový salát – výsev, výsadba a pěstování

Salát je velmi oblíbenou zeleninou, která se kuchyňsky upravuje různými způsoby. Pěstuje se ve třech typech - hlávkový, římský a ledový. Nejoblíbenější je pěstování hlávkového salátu.
Sazenička salátu

Nároky hlávkového salátu na stanoviště

Hlávkový salát vyžaduje dobrou, čerstvě vyhnojenou, kyprou půdu. Hlávkový salát by se měl pěstovat v místech s dostatečným množstvím slunečního světla.

Zálivka

Vyžaduje vydatnou zálivku měkkou odstátou vodou. Zálivka hlávkového salátu studenou vodou (například studniční, tedy tvrdou vodou) způsobuje zpomalení vzrůstu. Při zálivce tvrdou vodou také salát ztrácí svou svěžest (listy tuhé, až kožovité a nahořklé). Pěstujeme-li salát pod okny v pařišti, neprospívá mu moc příliš veliká spodní teplota (vyvíjí se poměrně rychle, ale netvoří pěkné hlávky).

Odrůdy salátů

U hlávkových salátů rozeznáváme odrůdy rané, pro pěstování pod okny v pařištích, polorané pro ranější sklizeň a pozdní pro další sklizeň z volné půdy. Také ještě salát zimní, který se vysazuje na záhony na podzim a brzy z jara se sklízí.

Výsev hlávkového salátu

Semena hlávkového salátu zasejte 2 cm hluboko; je-li půda suchá, připravený řádek ještě před výsevem namočte. Vzrostlý salát potřebuje prostor o průměru 30 cm. Vyséváte-li do řádků, ponechte mezi nimi a rostlinami následující rozestupy: 20 cm u malých salátů, jako je „Little Gem”, 30 cm u tzv. máslových a ledových typů a 40 cm u kadeřavých salátů. V chladných oblastech saláty nejprve předpěstujte v květináčích pod sklem.

Termín výsevu

Hlávkový salát se dá vysévat téměř celoročně. V teplých oblastech můžete začít s výsevem salátové zeleniny na venkovní stanoviště již v březnu a pak můžete vysévat až do podzimu. Ve sklenících můžete salát pěstovat celoročně. Při pěstování salátu dbejte na správný výběr vhodné odrůdy.

Předpěstování sadby salátu

Pro předpěstování sadby vyséváme semena salátu mělce do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů rostlinky pikýrujeme do sponu 4 x 4 cm. Teploty ve dne udržujeme v rozmezí 16 – 20°C, v noci 4 – 6°C.

Výsadba hlávkového salátu na stanoviště

Salát vysazujeme při 4 - 6 pravých listech mělce na záhon, aby jsme nezahrnuli srdéčko rostliny. Sazenice hlávkového salátu vyséváme na záhon ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm.

Hlávkový salát obsahuje mnoho vitamínů

Hlávkový salát obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou. vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód.

Zahrádka jako koníček

Jak pěstovat sazenice? Vyvarujte se nejčastějších chyb
Kompost recykluje a pomáhá
Střídání plodin na zahrádce odradí škůdce
Červená řepa - pohádková zelenina
Jak pěstovat celer?
Cibule a její pěstování
Česnek a jeho pěstování
Pěstování keříčkových rajčat
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies