Himalájsko-perská kočka

Himalájsko-perská kočka byla vyšlechtěna v 50. letech 20. století v USA. Vznikla křížením siamských a perských koček. Je velmi oblíbená nejen pro svůj vzhled, ale také povahu.

Himalájsko-perská kočka

Himalájsko-perská kočka a její povaha

Toto kočičí plemeno je charakteristické svou hravostí, přítulností, částečně také pyšností a zdrženlivostí. Je vhodné jako domácí mazlíček pro rodiny s malými dětmi, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Srst himalájsko-perské kočky

Srst himalájsko-perské kočky je dlouhá, měkká a hustá. Na krku vytváří takzvaný „přepychový límec“. Zbarvení srsti je podobné jako u siamských koček, liší se od sebe odlišně zabarvenými známkami na základním zbarvení - na čumáku, uších, tlapách a na ocase.

U himalájsko-perských koček rozlišujeme celkem 20 různých barevných variant, z nichž nejoblíbenější jsou silikon-point, modrý-point, čokoládový-point, linkovaný-point (pruhovaný), červený-point a nebo dortový-point. Himalájsko perským kočkám se také přezdívá kočky Color point.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo je robustní, nohy jsou kratší.

Hlava:

Hlava je velká a kulatá, čelisti jsou rozvinuté.

Oči:

Oči jsou velké a kulaté, jsou jasně modře zbarvené.

Nos:

Nos je krátký.

Uši:

Uši jsou malé, široce postavené a pokryté hustou srstí.

Ocas:

Ocas není dlouhý, k tělu však úměrný, pokrytý hebkou srstí.

Péče o himalájsko-perskou kočku

  • Srst se doporučuje denně pročesávat, jinak se objeví uzlíky - musíme dávat pozor na jemnou podsadu. Srst jednou za čas také posypeme pudrem, který ochrání srst kočky a zabrání vzniku tzv. mastného ocasu.
  • Koupání himalájsko-perských koček není nutností, koupeme proto jen v případě, je-li kočka špinavá a nebo má před výstavou.
  • Obličej se musí denně ošetřovat, jinak se na něm mohou usazovat oční sekrety a zbytky krmení, které v pozdější době mohou způsobit zbarvení srsti.

Perská kočka

Siamská kočka (Siamese cat)

Evropská krátkosrstá kočka

Thajská kočka je učenlivá

Britská krátkosrstá kočka (British Shorthair)

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies