Gymnocalycium, charakteristika a základní rady pro pěstování

Gymnocalicium kvete růžovými, žlutými, červenými a bílými květy. Pochází z jižní Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Gymnocalycium nesnáší průvan a má rádo slunné stanoviště jako většina kaktusů.
Gymnocalicium

Gymnocalycium, charakteristika a základní rady pro pěstování

Gymnocalycium pochází z jižní Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Typické pro kaktusy jsou axily, na kterých jsou aeroly s ostny. Gymnocalycium nesnáší průvan a má rádo slunné stanoviště, jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se gymnocalyciu nedaří a pomalu hyne. Gymnocalyciu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro gymnocalycium v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte gymnocalycium na vhodném stanovišti. Gymnocalycium je nutné každoročně přesazovat.

Jak zalévat gymnocalycium?

Pěstujeme-li gymnocalycium při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Gymnocalycium není náročné na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Gymnocalycium zaléváme měkkou, odstátou vodou. Gymnocalycium dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou mu však prospívá.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro gymnocalycium

V létě hnojíme gymnocalycium jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Gymnocalycium – množení

Gymnocalicium množíme roubováním, protože je to velmi choulostivý druh. Tyto kaktusy se roubují nejčastěji na druh rodu Echinopsys a to tak, že se odřízne vrchní část podnože, přibližně asi 3 centimetry a na něj se přiloží kaktus, který chceme roubovat, oříznutý tentokrát z druhé strany. Poté roub přimáčkneme například gumičkami nebo jej můžeme zatížit. Asi po 2 týdnech začne roub růst.

Jak kvetou gymnocalycia?

Tyto kaktusy kvetou v létě (červen – září). Kvete růžovými, žlutými, červenými a bílými květy.

Choroby a škůdci kaktusů

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Gymnocalycium – druhy

  • Gymnocalycium andreae (žluté)
  • Gymnocalycium baldianum (červené)
  • Gymnocalycium bruhii (růžové)
  • Gymnocalycium denudatum (bílé)
  • Gymnocalycium mihanovichii (červené, „jahodový kaktus”)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies