Grilujte s fantazií

Léto je pro gurmány obdobím grilování. Chcete-li, aby na vaše pohoštění přátelé dlouho vzpomínali, nebojte se vyzkoušet něco nového. Přinášíme smělé tipy!

Grilované jídlo

Grilujte pokaždé jinak

Maso můžete grilovat klasicky – tedy přímo na roštu na tácku určeném ke grilování (bez něj marináda stéká na uhlíky a jídlo se rychleji pálí) – anebo také v alobalu či pečícím papíru (papilotu) na kraji grilu. Poslední varianta má spoustu výhod – chuť masa se v papilotě dobře spojí s ostatními příměsi (koření, zelenina), maso je křehčí a šťavnatější.

Obměňujte koření

Jste zvyklí maso předem naložit do směsi, kterou již máte vyzkoušenou? Nebojte se riskovat a přidat občas úplně jiné koření – například oregáno, skořici a hřebíček (výborné na kuřecím nebo rybím mase) nebo muškát (hodí se ke zvěřině a vepřovému masu).

Grilovací koření je sice také skvělá věc, ale ve výsledku chutnají všechny stejně. Proto je lepší namíchat si vlastní směs vhodnou pro náš druh připravovaného masa.

Zelenina na grilu pohladí vaše chutě

Výborným zpestřením grilování je na ohni připravená zelenina. Do papilotu dejte například fenykl s rajčaty a tymiánem nebo přímo na alobalový tácek položte na kolečka nakrájenou cuketu, potřenou olivovým olejem a okořeněnou solí a provensálským kořením. Výborné jsou také grilované lilky nebo papriky.

Přílohy? Zapojte fantazii

Základ každé grill párty tvoří maso, stejně důležité jsou ale přílohy a pochoutky, které chuť grilovaných pochutin ještě zvýrazní. Klasickou přílohou je pečivo, nakládané okurky, kečup a hořčice. Věřte ale, že mnohem více hosty potěšíte zpestřením ve formě opékaných brambor (na grilu a přímo ve slupce), zeleninových salátů a speciálních omáček.

Nejlepší saláty k masu

Ze salátu se k masu nejlépe hodí šopák nebo řecké tzatziky. Řecký salát si připravíte ze dvou nahrubo nastrouhaných a slupek zbavených salátových okurek, z nichž pak vymačkáte šťávu, přidáte kysanou smetanu, dva stroužky česneku, trochu soli a zamícháte.

Omáčky dodají jídlu šmrnc

Ke grilovanému masu patří omáčky. V obchodě jich koupíte celou řadu, není ale nad těmi doma vyrobenými. Výborný je například jogurt nebo zakysaná smetana s nasekanou pažitkou, bazalkou a mátou. Ostřejší variantou je bílý jogurt s feferonkovou hořčicí nebo rozmixované lečo s troškou chilli papriček.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies