Grilování se pomalu blíží

Není nic lepšího než si za vlahého letního večera posedět u grilu s přáteli. Grilů je na trhu mnoho, ale který vybrat? Požitek z grilování si můžete dopřát, i když vlastníte třeba jen balkón. Stačí si jen vybrat správný gril. A pak se nabízí ještě jedna otázka. Co na gril? k zahození rozhodně není grilovaná zelenina!

Grilované klobásky

Grily – na čem grilovat

Grilování na plynu a elektrice je zdravější než na grilech, které jsou určeny na dřevěné uhlí. Dřevěné uhlí vám ale nabízí „voňavý” kouř a pohled na rozpadající se uhlíky.

zeleninaGrily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, ale toto grilování patří mezi nejpracnější. Vrstva dřevěného uhlí se musí prohřát a vyhořet, protože se samotným grilováním lze začít až tehdy, když jsou uhlíky správně nažhavené. Teplota dřevěných uhlíků se následně musí stále udržovat dalším přikládáním a foukáním. Rozdmýchávání uhlíků vyžaduje určitou zručnost a trpělivost. Pokud budete opékat maso nad plameny, připálíte maso a navíc tím neprospějete zdraví – do ohně se totiž uvolňují rakovinotvorné aromatické uhlovodíky. Hodí se především pro ty, kteří grilují jen občas.

Grily – plynové a lávové

Plynové grily pracují na podobném principu jako grily na dřevěné uhlí, ale jsou vybaveny plotnou, pod níž se spaluje plyn.

Grily – plynové a lávové – klady

  • Lávové grily nabízejí rychlejší přípravu pokrmů, přičemž lze také regulovat teplotu.
  • Nevznikají plameny, a proto se jídlo jen tak lehce nepřipálí.

Grily – plynové a lávové – záporyelektrický gril

  • Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, větší hmotnost a následné náklady (na výměnu plynové bomby a lávových kamenů).

Elektrické grily

Elektrické grily jsou vhodné na terasy a balkóny, kde je v blízkosti zdroj elektrického proudu. Příprava pokrmů je poměrně snadná, nehrozí bezprostřední připálení, protože teplotu lze regulovat. Elektrické grily jsou vybaveny roštem nebo elektrickou pánví. Pevné grily bývají součástí elektrických sporáků a multifunkčních pečících nebo mikrovlnných trub.

Co si ugrilujeme

My Češi jsme zvyklí grilovat především maso a uzeniny. Není to ovšem škoda Co říkáte Vždyť grilovaná zelenina je prvotřídní pochoutkou a ještě k tomu zdravou pochoutkou. Chutnat vám bude také grilované ovoce a myleta také na ryby. Grilovaná ryba je opravdová delikatesa, ať jde o rybu sladkovodní nebo mořskou. 

A máme pro vás jeden tip na dobrý letní oběd, zkuste kuře na paprice z grilu! Budete se olizovat!

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies