Gravidita u psů a koček

Jak poznat graviditu u koček a fen? Jaké jsou nejčastější změny v období gravidity? Kdy zajít se zvířetem na ultrazvukové vyšetření?

Štěňata

Jak se pozná gravidita u kočky?

U kočky se gravidita nejčastěji pozná podle náhlé změny chování. V období gravidity je možné, že se u kočky může objevit říje ještě 21. až 24. den , nebo 40. až 45. den po nakrytí. V počátcích gravidního období je kočka klidná, vyžaduje větší pozornost člověka, velmi často mívá snížený apetit. Její hmotnost se zvyšuje mezi 4. až 6. týdnem. Aktivita plodů je zřejmá během posledních dvou týdnů březosti, v tomto období nastávající matka častěji odpočívá. Mléčná žláza se zvětšuje v 6. až 7. týdnu gravidity.

Jak se pozná gravidita u feny?

U fen jsou příznaky gravidity podobné, jako u koček. Feny jsou klidnější, přítulnější, mají oproti gravidním kočkám zvýšený apetit, již počátkem březosti se jim začíná tvarovat břišní dutina. Zvýšení tělesné hmotnosti je nejvýraznější mezi 4. až 6. týdnem od nakrytí, k výrazným tvarovým změnám břicha dochází mezi 50. až 55. dnem březosti. Při březosti fen lze sledovat změny na mléčné žláze, zvětšují se jim prsní bradavky, červenají a napřimují se. Již kolem 50. dne gravidity může být zjištěna laktace. V poslední fázi březosti je u fen patrný vaginální výtok.

Ultrazvukové zjištění gravidity

Nejpřesnější a nejčastěji používanou metodou stanovení březosti, je ultrazvuková metoda. Toto vyšetření se provádí mezi 26.až 30. dnem gravidity, kdy embrya se zobrazují jako bílé struktury na černém pozadí embryonálního váčku. K tomuto vyšetření je potřeba nastávající matku uvést do správné polohy, vyholit ji na bříšku a nanést na kůži gel. Přesné určení počtu plodů je problematické, protože se mohou plody překrývat. Počet budoucích mláďat je proto vždy pouze orientační.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies