Gotu kola a její pěstování

Pupečník asijský (latinsky Centella asiatica) známý pod názvem Gotu kola, je tradiční asijská léčivá rostlina, která se využívá zevně i vnitřně pro řadu svých příznivých účinků. Pěstovat ji můžeme jako pokojovou rostlinu.

Gotu kola

Všeobecně o Gotu kola

Pupečník asijský (latinsky Centella asiatica) známý pod názvem Gotu kola se ve východní medicíně používá již tisíce let. Číňané jej považují za zázračný elixír mládí. Je rozšířen po celé jihovýchodní Asii, především v Indii, Číně a Vietnamu. Je kultovní bylinou mistrů jógy i jiných orientálních umění. Pupečník si můžeme vypěstovat a nebo jej zakoupit ve formě sušené byliny k přípravě čaje, tablet, tobolek, tinktury a nebo prášku.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Gotu kola významně přispívá k posílení paměti a zlepšení koncentrace, k regeneraci nervové soustavy, kterou zklidňuje i posiluje. Pomáhá při epilepsii, hypochondrii, předčasném stárnutí a chronické zapomnětlivosti, příznivě působí na pohlavní orgány a močové cesty, kromě toho čistí krev, posiluje imunitu, játra i ledviny. Zlepšuje tonus cév, snižuje horečku, slouží k podpoře hojení vředů. Má antibakteriální a regenerační účinek. Při zevním používání zvyšuje pružnost kůže, pomáhá k hojení ran a léčbě kožních vředů, zánětu žil, aftů a celulitidy.

Příprava čaje z Gotu koly

Čaj se připravuje zalitím 1/2 lžičky sušených lístků 250 mililitry vroucí vody, nálev se 10 až 20 minut luhuje a poté scedí. Čaj lze dochutit medem a citronem.

Pěstujeme Gotu kola

Stanoviště a pěstební substrát

Pupečník není mrazuvzdorný a proto jej u nás pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu. Rostlině vyhovuje slunečné či polostinné stanoviště, nejlepší je východní strana. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Gotu kolu je vhodné pěstovat v závěsném květináči nebo truhlíku.

Zálivka a hnojení

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Množení Gotu koly

Pupečník množíme semeny, které poměrně dlouho klíčí. Semena můžeme vysévat celoročně. Důležité je, aby byla semena umístěna na světlé a teplé stanoviště.

Přezimování Gotu koly

Rostlina by měla přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 15°C) a při omezené zálivce.

Přečtěte si také o dalších zajímavých pokojových rostlinách

Pěstujeme citronellovou trávu

Pěstujeme mexický eukalyptus

Pokojové rostliny - Sloní noha

Pěstujeme čínský čajovník

Pěstujeme ohňový strom

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies