Glorióza – africká kráska

Exotickým rostlinám se daří nejen v jejich domovinách, ale mají-li ty správné podmínky, dařit se jim bude i v našem podnebí. Jednou z takových rostlin je i Gloriosa, která dorůstá do úctyhodné výšky a má nádherné květy.

Glorióza – africká kráska

Glorióza dorůstá až dvou metrů

Glorióza pochází z Afriky, ale můžeme ji nalézt také v teplých částech Asie. Jedná se o liliovitou popínavou rostlinu, která dorůstá do výšky padesáti až dvou set centimetrů. Ve své domovině roste volně v přírodě, v našich podmínkách je ale lepší pěstovat ji v zimních zahradách, ve sklenících nebo ideálně jako pokojovou rostlinu. Aby Gloriosa prospívala, rostla a kvetla, potřebuje dostatek tepla i světla, snese ale i polostín. Není mrazuvzdorná a při správné péči vydrží mnoho let.

Úponům rostliny poskytneme oporu

Gloriosa kvete přibližně tři měsíce v roce a to v létě v červnu, červenci a v srpnu. Její šestičlenné květy mohou mít několik barev, zpravidla je má však červené, oranžové nebo žluté. Listy jsou vejčité a jejich barva je tmavě zelená. Jako substrát vybíráme rašelinu, kterou necháváme přirozeně vlhkou, nepřemáčíme a nenecháváme ji úplně vyschnout. Rostlině poskytneme oporu, po které bude moci šplhat.

Hlízu Gloriosy na podzim uskladníme do chladu

Glorióza roste z hlízy, která se na podzim zatahuje. V jejím přirozeném prostředí přichází v této době období sucha a nadzemní části rostlin odumřou. Zde je tedy třeba věnovat větší pozornost, aby na jaře hlíza opět vyrašila. Hlízu uskladníme do chladu, podobně jako je tomu u brambor. Hlízy opatrujeme a dáváme pozor, aby se nenarušily, zejména pupeny, které mají podstatnou roli při rašení rostliny.

Gloriosa je jedovatá, zejména její hlíza. Rostlinu bychom tedy neměli pěstovat tam, kde jsou malé děti, které rády ochutnávají vše barevné a domácí zvířata, jako například kočky, které se domnívají, že rostliny se v domácnosti pěstují pro jejich čistící potřebu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies